ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Най-вкусната содена питка за Бъдни вечер | ||||||
| ||||||
Как се прави постна содена питка Необходими продукти: 500 г брашно + 50 г за замесване 350 мл газирана вода 2 с.л. оцет (за гасене на содата) 2 с.л. олио 1 ч.л. сода бикарбонат 1 ч.л. или 3 г сол 1 ч.л. или 3 г захар 10 г бакпулвер (едно пакетче) Пресейте брашното предварително, за да го аерирате и да стане пухкава питката. Смесете сухите съставки в голяма купа – брашното, содата, бакпулвера, солта и захарта и разбъркайте добре, за да се смесят. Направете кладенче в средата на сухите съставки и започнете да добавяте газираната вода. Прибавете оцета и олиото и разбъркайте добре с лъжица. Постепенно включете ръцете, за да омесите тестото. В някои рецепти се препоръчва първо да се смесят содата и оцета и после да се добави брашното, но за да бухне тестото, химическата реакция трябва да стане в него, а не извън него. Омесваме тестото в купата или на леко набрашнена повърхност, докато стане гладко и хомогенно. Тестото трябва да е меко, но не твърде лепкаво. Ако е необходимо, добавете още малко газирана вода или брашно, за да постигнете желаната консистенция. Намажете тестото с олио и го оставете да престои 30 минути в покрита купа, за да се отпусне. В предварително намазания с олио съд за печене поставете тестото и оформете питката в желаната форма без много да натискате и мачкате. С остър нож направете кръстче по повърхността на питката, за да излиза парата. То също носи и символика в този свят християнски празник. Покрийте съда с капак или алуминиево фолио, защото има опасност питката да загори отгоре, а отвътре да остане недопечена. Поставете съда в долната част на предварително загрята фурна на 180°C, без вентилатор. Содената питка се пече около 40 минути или докато придобие апетитна златиста коричка. Когато питката е готова, я извадете и оставете да изстине, покрита с чиста кърпа, за да омекне коричката. Полезни съвети: Ако предпочитате по-мека коричка, можете да опитате да печете питката в плик за печене. За още по-вкусна питка, можете да добавите семена по ваш избор като слънчогледови, тиквени или сусам. Ако желаете, можете да сложите паричка в питката. Тя се смята за символ на късмет и благополучие и е важен елемент от традициите на Бъдни вечер. Содената питка е напълно постна, без животински продукти, което я прави идеална за празника. Приятно готвене и добър апетит! Източник: epochtimes.bg |
Още по темата: | общо новини по темата: 268 | ||||||||||||
| |||||||||||||
предишна страница [ 1/45 ] следващата страница |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Перфектният, сочен и ухаещ тиквеник с готови кори и една тайна съставка
14:09 / 24.12.2024
Дядо Коледа потегли с шейната си по света, за да раздаде подаръците
14:09 / 24.12.2024
Голям пожар в благоевградско село! Четирима души са били евакуирани
13:37 / 24.12.2024
Внимание шофьори: Променено е движението по АМ "Хемус" за празниците
12:23 / 24.12.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета