ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Най-старият мед в света е на 5500 години и още става за ядене! | ||||||
| ||||||
Археолозите са открили три вида мед – ливаден, ягодов и липов. Подобно на този в древните египетски гробници, и този е намерен в гробницата на благородничка. Съхраняван е в керамични съдове, за да я придружава в нейното пътешествие в задгробния живот, предаде AZ Animals. Всъщност най-удивителното при меда не е колко е стар, а по-скоро това, че все след хиляди години все още става за консумация! Как медът се е запазил толкова дълго? Медът се запазва толкова добре благодарение на своята киселинност, високото съдържание на захар спрямо това на водата и антибактериални свойства. Повечето бактерии предпочитат pH в диапазон, който не е нито твърде киселинен, нито алкален. Киселинността на меда се повишава от ензимите, използвани за разграждане на захарта, което го прави по-малко гостоприемен за развитието на бактерии. Второ, медът е сладък, защото пчелите са работили усилено, за да изпарят голяма част от водата, за да концентрират нектара. Поради високото си съдържание на захар, медът може да извлича влага от околния въздух. Със само около 18% водно съдържание, медът е твърде сух, за да виреят повечето микроби. Само когато има допълнително количество вода, както когато медът се постави на влага, бактериите ще могат да се размножават. Съдържанието на вода в меда не трябва да надвишава 25%, в противен случай в него могат да започнат да се развиват бактерии, затова винаги го съхранявайте в херметически затворен контейнер. И накрая, медът съдържа няколко химикала, които са ефективни срещу микроби. Водородният пероксид е първият страничен продукт от храносмилателните ензими на пчелите, които се използват за разграждане на по-сложните въглехидрати. Бактериалните клетъчни стени лесно се развалят от него. Може ли медът някога да се развали? Не, медът може единствено да потъмнее или да кристализира, но ще остане годен за консумация. Причина за тези реакции би било неправилното ме съхранение като постанявнето му в метален или пластмасов съд, съобщиха от Allrecipes. Промените в меда почти винаги са добър признак, защото доказват, че вашият мед е висококачествен и непастьоризиран. Пастьоризацията е процес, който загрява меда, за да унищожи естествените дрожди. Помага на меда да остане по-гладък, по-дълго, но може да премахне някои естествени остатъци от питата. Защо тогава медът в хранителните вериги има срок на годност? Сроковете на годност на меда, продаван в търговската мрежа, са по-скоро маркер за магазините, които да го сменят с по-нови, по-пресни запаси. Повечето мед ще се продаде много преди да наближи тази дата, но ако вземете бутилка с оставащи само няколко месеца на годност, можете да сте сигурни, че медът е добър за много по-дълго време напред. Следващия път, когато добавите мед към десерт или лъжица от него в чай, ще знаете, че ползите му надхвърлят вкуса. И сега можете да оправдаете закупуването на колкото искате мед - срокът на годност няма да изтече. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Анкета