ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Най-добрата комбинация между интересна напитка и прекрасна храна 
Автор: Екип Sofia24.bg 11:50 / 05.08.2024Коментари (0)1021
© Илюстративна снимка
Съчетанието между една прекрасна храна и една интересна, по-сложно съставена смесена напитка може да направи така, че резултатът да е нещо много повече от сбора на двете части, нещо много вълнуващо. Това каза Николай Нейков – професионалист в бар-бизнеса, в предаването "Животът на фокус“ на Радио "Фокус“ с водещ Ася Александрова.

Фуудпеъринг е термин, който реферира най-вече към съчетанието на вкусовете, които храната намира с напитките, отвъд обичайните избори, които правим, обясни той.

"Когато става въпрос за една добра вечеря, безопасните избори са да съчетаем храната с хубаво вино или прекрасна бира, но когато посегнем към интересни смесени напитки, които биха могли по различни пътища да направят едно много добро вкусово съчетание и да надградят нещата по далеч по-интересен начин, е онова поле на изследователски интерес, което споделяме“, поясни Николай Нейков.

По думите му начинът, по който се конструират модерните смесени напитки, малко или много отразява тенденциите в кулинарията. "Този опростенчески модел в добрия смисъл на думата е нещо, което наблюдаваме като една здравословна тенденция за развитие. Барманството и смесените напитки също се връщат малко или много към корените. Вероятно пресъздаваме формулите на старите майстори, които са създали тази култура, но имайки в ръцете си премиум и доста рафинирани дестилати, вече издигаме вкусово на ново ниво. То е като една спирала, която върви възходящо. Хем наблюдаваме една и съща гледка, хем височината вече е друга“, обясни Нейков.

При дестилираните напитки вниманието се насочва към по-занаятчийско приготвените напитки. "Джин категорията от доста време става много пъстра. Има какви ли не производители от какви ли не държави“, отбеляза професионалистът в бар-бизнеса.

При класическите дестилати като уискито например започва да се експериментира много със суровини. "Започваме все повече да овладяваме науката на ферментацията, играта в избата, където се правят какви ли не финиши в много интересни бъчви, каквито не са правени досега. Уискито започва да намира много интересна сцена, защото започва да акумулира в себе си вкусове, каквито никога досега не сме опитвали в класическата форма. Появяват се нови държави, отскоро и България се върна на картата като уиски производител. Тайван, Индия, Южна Африка, Австралия също произвеждат невероятно уиски“, изброи Нейков.

Най-големият тренд са агаве дестилатите. "Има две международни апелации, които всички знаем – текила и мескал, но Мексико започва да се откроява и с други дестилати. Китай вече не е непозната дестилация с прекрасното бай джио, което прави“, допълни Николай Нейков.

По думите му българските барове и бармани следват световните тенденции по прекрасен начин. "Просто при нас мащабът е малко по-малък и съответно доста по-трудно намираме онези оазиси на величествените вкусове. Това, което мога насърчително да кажа, е всички хора, които се занимават с напитки, да се опитат да погледнат малко отвъд това, което срещаме във всеки един супермаркет. За да привлекат публика, те трябва да предоставят по-високо изживяване, каквото не можем сами да си организираме вкъщи. Това се случва с вълнуващи коктейли, с вълнуващ дизайн на клиентското преживяване и най-вече с вълнуващи напитки“, подчерта Нейков.

Констанца Константин, която е кино и театрален режисьор и в последствие пренасочила се към кулинарията, отбеляза, че в световната кулинария в момента има много трендове, които се следват. "Фокусът е към файн дайнинга, а големите фигури там се обръщат към произхода на кулинарията. Това е едно от нещата, които ме провокират – откъде тръгва кулинарията, какво знаем ние за нея и как да се обърнем към корените. Има много голямо разграничаване в този файн дайнинг и малките супер вкусни, интересни и експлозивни изживявания, които един човек може да си позволи“, каза тя.

Фокусът при нея е върху напитката. "Храната се завърта около напитката и тогава излизат най-интересните комбинации и истории. Винаги тръгвам от напитката и историята на въпросния бранд. За мен културната антропология е много важна, защото се занимава с хората, с техния занаят. Фокусът идва от напитката, от историята, тя провокира“, подчерта Констанца Константин.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Подлезите в София
Катастрофи в София
Формула 3 сезон 2024
51-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията