ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Могат ли електронните цигари да ви помогнат да спрете с пушенето? Ето какво разкри проучване
Автор: Екип Sofia24.bg 18:06 / 18.09.2024Коментари (1)310
©
Тъй като никотинът е пристрастяващо лекарство, пушенето е една от най-трудните зависимости за спиране. Хората, които пушат, се опитват да се откажат от навика от десетилетия с различни методи, които са им достъпни. Сред тях електронните цигари са една от най-популярните алтернативи на цигарите за хората, които се опитват да откажат пушенето. Въпреки популярността си, все още има много разногласия относно дългосрочната безопасност и ефектите на електронните цигари.

Докато някои хора може да открият, че използването на електронни цигари им помага да намалят приема на никотин, много проучвания през последните години не го намират за много полезно.

Според доклад на Американската белодробна асоциация (ALA), въпреки обещанията, дадени от няколко компании за електронни цигари, преминаването към вейпинг не е същото като отказване от пушенето. Електронните цигари все още се считат за тютюневи изделия и Администрацията по храните и лекарствата (FDA) не е одобрила никоя електронна цигара като метод за отказване от тютюнопушенето. Той също така подчертава, че FDA трябва да обърне внимание на подвеждащите здравни твърдения, направени от индустрията за електронни цигари, които могат да объркат хората, които се опитват да спрат.

Според ALA, FDA не е идентифицирала никоя електронна цигара като безопасна или ефективна за подпомагане на пушачите да спрат да пушат.

В действителност електронните цигари също са тютюневи изделия. Съобщава се, че електронните цигари отделят вредни химикали като ацеталдехид, акролеин и формалдехид. Някои новини също подчертават, че вдишването на тези опасни химикали може да доведе до сериозно увреждане на белите дробове, белодробни заболявания и дори смърт.

Вместо да се обръщате към електронни цигари, ALA предлага да се консултирате с вашия доставчик на здравни услуги, за да създадете план за отказване от тютюнопушенето, който включва както лекарства, така и консултации.

Тази комбинация се е доказала като един от най-ефективните начини за окончателно отказване от цигарите. След консултация с доставчик на здравни услуги, ALA предлага да се обмисли употребата на доказани лекарства за отказване от тютюнопушенето, като никотинова дъвка, лепенки, спрей за нос, инхалатори и таблетки за смучене, както и неникотинови лекарства като бупропион и варениклин, за да помогнете за справяне със симптомите на отнемане.

Отказът от тютюнопушене носи както незабавни, така и дългосрочни ползи, като много промени стават забележими веднага. На първо място, вие ще спестите парите, които преди това са били похарчени за тютюн. Ще изпитате и няколко други положителни ефекта: храната ще има по-добър вкус, обонянието ви ще се нормализира, а дъхът, косата и дрехите ви ще миришат по-свежо.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Изброили 3 вредни вещества, които може да ги има, ама може и да ги няма, а в същото време са в стотици пъти повече като количество в тютюневите цигари. Отделно, че в тютюневите има допълнително стотици канцерогенни и хиляди вредни вещества, които ги няма в електронните! Това, че ги считат за тютюневи е изцяло прищявка на определени законодателни и контролни органи - иначе нямат нищо общо с тютюневите, с изключение на това, че никотина се извлича главно от тютюневи листа все още... И да, доказано е от независими институции, че електронните цигари са най-добрата алтернатива за отказване на тютюневите цигари. Разбира се това няма как да го кажат институции, които зависят пряко от фармацевтичните гиганти и тютюневата индустрия!
Коментарите са на публикуващите ги. Sofia24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Новак Джокович идва в България
Борба за влияние в Близкия Изток
Природни стихии
Южна Америка
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията