ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Множество фактори определят колко лесно ще ви е да продадете стария си автомобил
Автор: Екип Sofia24.bg 13:14 / 28.12.2023Коментари (0)169
©
Множество фактори определят колко лесно ще ви е да продадете стария си автомобил: неговата марка и модел, мощност, оборудване, състояние, дори цвят. Но има и един друг фактор, който много хора подценяват: точното време. В някои периоди от годината е несравнимо по-лесно да се разделите с колата си, докато в други рискувате процесът да се проточи. А застояването на обявата ви в сайтовете само повишава недоверието на потенциалните купувачи.

Ако се съди по данни на международно проучване на carVertical, е грешка да се опитвате да продавате през зимата. По-добре е да изчакате пролетните месеци. Оказва се, че търсенето през тях е значително по-високо: около 8.2% от годишните продажби се случват през март, 8.4% - през април, и 8.5% - през май. Обясненията за това са няколко. Много хора предпочитат да шофират по-малко в зимни условия. Освен това през пролетта бюджетите на домакинствата най-после се освобождават от тегобата на сметките за отопление, и се възстановяват след сляпото харчене около коледните празници и Нова година.

 

Най-силният период за вторичния пазар на автомобили обаче не е пролетта, а краят на лятото и началото на есента. Най-голяма част от продажбите се случват през август (9.1%) и септември (8.9%). Тук пък е в сила обратната логика, смятат от carVertical - много водачи искат да подменят автомобила си преди зимата, за да са по-добре подготвени за лошите условия.

В случая с България есенният сезон е силен и по друга причина: през септември у нас се завръщат сезонно заетите в туризма и строителството в чужбина (както и тези в родния туристически сектор), участвалите в студентски бригади и т. н. - с две думи, всички, които са поспестили средства през лятото, пише automedia.investor.bg.

Най-лошите месеци да си продадете автомобила са декември (7.6% от общия брой сделки) и януари. Това отново е свързано с коледните празници и щетите, които те нанасят на семейния бюджет. На пръв поглед разликата в процентите не е чак толкова голяма, но това се дължи на южноевропейските пазари с мека зима. На места с изразени четири сезона като България пропастта между зимните и пролетните продажби е по-значима. Казвайки това, нека отбележим, че автомобил в добро състояние, ясна история и разумна цена може да се продаде по всяко време на годината.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
Лято 2024
Газови доставки
Водна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията