ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Микровълновите печки: Комфорт или компромис със здравето?
Автор: Десислава Томева 11:28 / 15.12.2024Коментари (0)1513
© Blagoevgrad24.bg
Микровълновите печки са символ на модерното домакинство и почти няма такова без тях. Те са ни дарили с удобство и спестено време, но и с вечни дискусии около тяхната безопасност. Какво всъщност знаем за този електронен магьосник? Бабите ни казват: Не всичко ново е за добро. Едно е сигурно – микровълновата е пример за това как удобството може да трансформира живота ни. Само от нас зависи дали тази трансформация ще е положителна.

Нека си го кажем направо, микровълновата е спасител в забързаното ежедневие. Кой има време да затопля млякото за кафе на котлона или да чака фурната да загрее за порция макарони?

Скоростта е всичко – От минус 20°C до топла вечеря за минути. Никой друг уред не е толкова бърз и ефективен.

Икономичност – Микровълновите печки използват значително по-малко енергия от традиционните методи за готвене​

Три бутона – време, мощност, старт. Дори децата могат да се справят!

Какво казва науката?

Микровълните работят, като въздействат на молекулите в храната, главно водата, карайки ги да вибрират. Това загрява храната, но също така променя нейната структура. Според изследвания, използването на микровълнова може да намали антиоксидантните свойства на храната, както и да промени белтъчната ѝ структура​. Това не я прави токсична, но е възможно някои ползи да се загубят.

Ако не използвате подходящи съдове, рискувате да консумирате химикали като бисфенол А, който се отделя при нагряване​.

Не се препоръчва да стоите близо до уреда по време на работа. Особено за очите – ретината е чувствителна към електромагнитни вълни.

Никоя микровълнова не може да създаде хрупкавата коричка на запечено ястие или да запази онзи автентичен аромат на домашно готвене. Освен това, някои храни (например, броколи) губят значителна част от витамините си в микровълнова​

Как да използваме микровълновата безопасно?

– Търсете маркировка "подходящ за микровълнова“.

Избягвайте размразяването на месо. Оставете това на хладилника или го направете в студена вода. Неравномерното загряване може да доведе до размножаване на бактерии.

Загрявайте умерено. Прекаленото затопляне може да доведе до прегаряне или загуба на хранителни вещества.

Микровълновата е тук, за да остане. Тя е чудесен помощник, но като всяка технология, изисква отговорна употреба. Ако я използваме разумно и в комбинация с други методи за готвене, тя ще остане наш верен съюзник, а не враг.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2025 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Виж още:
Актуални теми
Поскъпване на хранителните продукти
Природни стихии
Метро 2021
Вторият мандат на Доналд Тръмп
В "Пирогов" спасиха живота на жена след инжектиране с ботокс
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да (584) 53%
Не (404) 37%
Не мога да преценя (111) 10%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията