ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Методът с буркана е най-бърз и ефективен, ако искаме да обелим много скилидки чесън наведнъж
Автор: Екип Sofia24.bg 13:30 / 20.12.2024Коментари (0)789
©
Чесънът - толкова уважаван по нашите ширини (а и не само), най-вече заради полезните си качества и способността да придава аромат и по-лютив вкус на ястията, които приготвяме. За да се получат те по възможно най-добрия начин е препоръчително да заложим на цели скилидки вместо на млян чесън.

Но обелването на скилидките може и да ни се струва като много досадна и понякога по-трудна от необходимото задача. За щастие има лесни начини да ги обелим, така че хем да си спестим усилия, хем и време. Ето пет лесни и хитри начина, с които бързо да обелим чесъна.

Предварителна подготовка

Преди да преминем към който и да е от методите, не би било излишно предварително да отстраним най-външните слоеве на главата чесън, както и горната ѝ част.

С разклащане в буркан

Ако искаме да обелим много скилидки наведнъж, методът с буркана е най-бърз и ефективен. Освен това е особено полезен, ако чесънът е по-сух. Трябва ни единствено буркан, в който слагаме цялата глава чесън. Затваряме капака и разклащаме буркана, докато скилидките се отделят. После ги изваждаме, отстраняваме най-външните им обелки и ги връщаме отново в буркана за ново разклащане, докато всички обелки се отделят от скилидките.

С притискане с нож

В случай че ни трябват по-малко скилидки, може да заложим на метода с притискането. Поставяме една скилидка върху дъска за рязане и я притискаме с плоската страна на ножа. Целта е да се смачка леко, за да се отделят по-лесно обелките.

В микровълнова за няколко секунди

С най-малко усилия може да обелим чесън просто като го загреем в микровълнова фурна за 10 до 20 секунди. След като го извадим, обелките ще се махнат по-лесно. Добре е да имаме предвид, че за този метод трябва предварително да отрежем горната част на главата чесън и да я използваме непосредствено след изваждането от уреда, за да не започне да се окислява на стайната температура, lifestyle.bg.

С накисване в топла вода

Друг начин, който третира чесъна с по-висока температура, е накисването. За целта в купа поставяме скилидките и ги заливаме с гореща вода. Оставяме ги да се накиснат за една минута, след което може да ги извадим и обелим с лекота. Единственото, с което трябва да се съобразим при този метод, е водата да не е твърде гореща. В противен случай чесънът може да се сготви леко и да промени вкуса или текстурата си.

С преса за чесън

Разбира се, кухненските инструменти са създадени, за да улеснят работата ни в кухнята, но не всеки разполага с пълно оборудване. Ако все пак имаме преса за чесън у дома, тя е идеален вариант бързо да се сдобием с наситнен чесън. Можем да поставим скилидката и необелена, а след като натиснем дръжката на пресата, обелката ще остане вътре. Недостатъкът на този метод е, че често в пресата остава наситнен чесън и може да бъде трудно да се почисти, пише сайтът на Martha Stewart.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
Виж още:
Актуални теми
Рокади в ДПС
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Зима 2024/2025 г.
Предаване "Цветовете на Пловдив"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията