ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Медийният магнат Рупърт Мърдок се оттегля от постовете си във Fox и Fox News
Автор: Екип Sofia24.bg 17:14 / 21.09.2023Коментари (0)273
©
Медийният магнат Рупърт Мърдок се отказва от функциите си на председател на Fox Corporation и изпълнителен председател на News Corp, съобщи самият той на 21 септември.

92-годишният Мърдок информира колегите си в писмо за решението си, като отбелязва, че е в добро здраве. Официално той ще извърши прехода през ноември, а синът му Лахлан ще стане едноличен председател на двете компании.

"Пиша ви, за да съобщя на всички вас, че реших да премина към ролята на почетен председател на Fox и News", пише Мърдок в писмото, цитирано от Fox News.

"През целия си професионален живот съм се занимавал ежедневно с новини и идеи и това няма да се промени. Но моментът е подходящ да поема различни роли, знаейки, че разполагаме с наистина талантливи екипи и страстен, принципен лидер в лицето на Лахлан, който ще стане едноличен председател и на двете компании. Нито прекалената гордост, нито фалшивото смирение са възхитителни качества. Но аз наистина се гордея с това, което сме постигнали колективно през десетилетията и дължа много на моите колеги, чийто принос за нашия успех понякога не е бил забелязан извън компанията, но е дълбоко ценен от мен", посочва в посмото си Мърдок.

Решението му да напусне компаниите утвърждава Лахлан Мърдок като негов наследник. Той описва сина си като "страстен и принципен лидер", който може да поведе компаниите в бъдещето.

Мърдок, заедно с Джон Малоун, Тед Търнър и Съмнър Редстоун, оформят съвременната медийна епоха. Мърдок е толкова влиятелен в политическо отношение, че мнозина му приписват победата на Доналд Тръмп на изборите през 2016 г.

Напускането на Мърдок идва във важен момент за неговата империя, тъй като тя е изправена пред фундаментални предизвикателства. Fox, сравнително малък играч в развлекателната индустрия, е изправен пред бързия възход на стрийминга. News Corp, собственик на The Wall Street Journal, Times of London и други издания, се опитва да намери правилната формула за увеличаване на абонатите и приходите от реклама.

Мърдок наследява малък австралийски вестник и го превръща в гигант, придобивайки емблематични марки в областта на издателската дейност, телевизията и киното. Той придобива вестници като Times of London, New York Post и Journal и стартира мрежата на Fox с предавания като "Семейство Симпсън" и футболната лига NFL. Той ръководи и нидерландското студио, създало "Аватар" и "Титаник", създава гиганта в платена телевизия Sky в Обединеното кралство и променя формата на американските кабелни новини с Fox News.

"Нямах друг избор, освен да бъда катализатор на промяната", заявява той в речта си през 1996 г. "Това понякога води до това да те третират като скункс на чаено парти. Но това е съдбата на всеки, който оспорва статуквото."

Съставът на семейната империя се промени драматично, когато през 2018 г. Мърдок се съгласи да продаде значителна част от 21st Century Fox на Disney в сделка за 71 млрд. долара (над 130 млрд. лева). Останалите активи стават част от новосъздадената Fox Corp.

Миналата есен Мърдок предложи план за повторно обединяване на News Corp и Fox, но през януари отмени усилията, заявявайки, че сделката не е най-добрият вариант за акционерите в момента.

Мърдок все още е основен акционер и в двете компании. Той и семейството му притежават около 40 % от акциите с право на глас в News Corp. и около 44 % от акциите с право на глас във Fox Corp, според данни от документи за ценни книжа.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
Лято 2024
Газови доставки
Водна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията