ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Мария Василева: Изложбата на Константин Златев "Peace by peace" изследва оръжието за масово унищожение, насилието и войните
© Галерия
Изложбата на Константин Златев "Peace by peace" изследва сериозни теми като оръжието за масово унищожение, насилието, войните през последните векове. Заглавието на изложбата отправя позитивното послание, че всяко наше малко усилие, ако е в правилната посока, ще доведе до желания, мечтания и все по-отдалечаващия се мир в света. Това каза кураторът на изложбата на Константин Златев Мария Василева в предаването "Утрото на фокус" на Радио "Фокус" с водещ Ася Александрова.

Константин Златев е напълно неизвестно име за българската публика, както и за самата нея допреди година. "Това е една от многото щастливи случайности, когато откриваш един талантлив българин, реализирал се по света, и успяваш да го покажеш на българската публика. Имах щастието точно аз да попадна на него и много бързо разбрах качеството на неговите работи и таланта, който притежава. Това, което показваме, интересува не само като естетика, но и като идеи, и като послания, които отправя към публиката", разказа Мария Василева.

Константин Златев е роден в Русе, но още млад заминава в САЩ. В продължение на повече от 20 години живее в Сан Франциско, където завършва "Индустриален дизайн“ и "Концептуални изкуства". Има изключително успешна кариера като художник и в САЩ, и в Европа. Част от работите му са осъществени във Венеция, в прословутите Фабрики на стъклото "Мурано".

Връща се в България покрай COVID пандемията. Установява се със семейството си в габровско село, където вече произвежда и вино, разказа Мария Василева.

Изложбата "Peace by peace" може да бъде видяна в галерия "Структура". Още с влизането в нея посетителите могат да видят огромна броеница, направена от снаряди. "Това е едно много ясно и директно послание за това как ние се опитваме да имитираме желанието си за мир – лицемерието в света с гигантското производство на оръжие и финансовите схеми, които стоят зад това, а от друга страна – с дипломатическите совалки за мир, напоследък неуспешни. Конфликтът между примирение, съзерцание, молитва и желание за унищожение на ближния като че ли е разковничето в сърцето на тази изложба", коментира кураторът.

Константин Златев отива назад във времето, като стига до епохата на колониализма и търговията с роби. "Затова и тези стъкла от венецианско "Мурано" стъкло са в основата на много от произведенията му, защото те са се използвали по време на търговията с роби – с тях са се заплащали и човешки животи, и някакви стоки, които европейците са искали да придобият от Африка или Америка. Той създава едни изключително прецизни, фантастично изработени инсталации, които наподобяват патрондаши, само че куршумът е направен от венецианско стъкло. Има контраст между ужаса, страха и зловещия изглед на едно оръжие и изключителната красота, цветност и игривост на венецианското стъкло", разказа Василева.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Отношенията София-Скопие
Катастрофи в София
Борба за влияние в Близкия Изток
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията