ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Любимият на българина кашкавал е доста калоричен, но ако не можем да се откажем от него, препоръката е да го хапваме настърган
Автор: Екип Sofia24.bg 15:11 / 29.01.2025Коментари (0)1207
©
Кашкавалът е млечен продукт, който се произвежда предимно на Балканския полуостров. Първоначално се е произвеждал само от овче мляко.

Още през далечния 18 век на французите са били известни над 839 вида. Във Франция е традиция виното да се пие с кашкавал с висока масленост. Като страстни любители на кашкавала французите са на последно място по случаи на инфаркт на миокарда.

Кашкавалът от краве мляко се отличава с по-интензивен жълт цвят, с мека консистенция, с по-ниска масленост и с по-високо съдържание на вода. Цветът на вътрешността на кашкавал трябва да е равномерен, кремаво жълт. Консистенцията на кашкавала при 15-18 градуса трябва да е плътно еластична. Прекомерно твърдата, трошлива или мажеща се консистенция е белег за некачествен кашкавал. Мирисът и вкусът са приятни, свойствени за зрелия кашкавал, без странични оттенъци.

Технологията на производството на този продукт се е усъвършенствала в продължение на много векове. Самата технология на прокисване на сиренето и последващо попарване с гореща вода и осоляване е известна още от древността, защото този процес увеличава трайността му.

Състав на кашкавал

Кашкавалът съдържа до 32% мазнини, 26% белтъчини, 5% органични соли. В състава му влизат и витамините А и В. Той е много богат и на калций – микроелемент, крайно необходим за укрепване на костната система, зъбите и костите. Най-голямата ценност на продукта е, че белтъчините, които съдържа, са разтворими и почти на пълно (98.5 %) усвоими от организма. Твърдят кашкавал е по-калоричен, като 100 г съдържат 208-400 ккал. По хранителност кашкавалът превъзхожда сиренето, тъй като съдържа с около 10% повече сухо вещество, в т.ч. 5 % повече мазнини и 3-4 % повече белтъчини. Той има по-ниско водно съдържание, което го прави и по-траен продукт.

Съвет при избора

Не трябва да се купува кашкавал, който е шупнал, много мек или в пакета му има мътна течност. Не купувайте кашкавал, който няма етикет с ясно упоменат производител и срок на годност. Кашкавалът не бива да се консумира, ако има неприятна и силна миризма, горчив и кисел вкус, нетипичен бял цвят, а след разрязването се появят малки дупчици.

Кашкавалът се съхранява в хладилник в опаковка, за да не съхне. Твърдият кашкавал може да се запази свеж до 10 дни, а мекия - 2 до 3 дни. Опитните кулинари от gotvach.bg препоръчват кашкавала никога да не се реже предварително, защото ще загуби своите аромат и вкус, ще се втвърди бързо и няма да е приятен за консумиране.

Ползи от кашкавал

100 г кашкавал на ден покрива нуждата на възрастен човек от мастни киселини. Хапването на кашкавал предизвиква по-обилно слюноотделяне, което пък от своя страна води до отделянето на стомашен сок. Поради голямото съдържание на белтъчини, мазнини и минерални соли кашкавалът е изключително полезна храна за всички възрасти. Експертите по хранене препоръчват млечния продукт като помощник при определени заболявания като анемия, при счупвания, изгаряния и травми.

Кашкавалът е ценна добавка и към менюто на бременни и кърмачките. Видове кашкавал със средната масленост са подходящи за хората със захарен диабет, наднормено тегло и нарушения на сърдечно-съдовата система и черния дроб. Настърганият кашкавал се усвоява по-лесно, защото това е предпоставка за по-малките количества изяден продукт.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Януари 2025 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Зима 2024/2025 г.
Фехтовка
Футбол - други
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да (583) 53%
Не (404) 37%
Не мога да преценя (111) 10%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията