ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Любимата лятна салата на Шеф Таньо Шишков
Автор: Екип Sofia24.bg 10:21 / 28.01.2024Коментари (0)459
©
Снимката е илюстративна
В рубриката "Денят като гозба" на "Фокус" този път ви представяме любимата лятна салата на Шеф Таньо Шишков.

Тази салата съдържа три основни компонента: домати, катък и червена чушка.

“Интересното при червената чушка е начинът, по който аз поднасям тази салата в заведенията ми. Червената чушка я минавам през брашно и я пържа. За мен пържената червена чушка е изключително вкуса, едно от нещата с които мога да живея цяло лято - сирене, домати и пържена червена чушка. Тъй че чушката минава през сол, брашно, пържим в мазнина по избор.

Доматът го режем на едро или както предпочитаме, катъкът може да бъде заменен със сирене, олио - включваме олио, тъй като все пак говорим за балканска или българска салата. Тук е моментът да кажем, че олиото не е по-вредно от зехтина или обратното, в смисъл и двете са растителни мазнини. Просто основната разлика всъщност е, че зехтинът дава много силен вкус и аромат на маслини. И ако искаме салатата ни да няма вкус и аромат на маслини - използваме олио. Ако нямаме против маслините - използваме зехтин", обясни шеф Шишков. 

И още за растителните мазнини и тяхното приложение в света на кулинарията:

“Зехтинът е прекрасна растителна мазнина, не ме разбирайте погрешно. Изключително териториална, балканска, все пак знаете, южната ни съседка е изключително голям производител на зехтин и на маслинови дръвчета. Но аз нямам проблем с традиционните български растителни мазнини, нямам проблем с шарлана. Не знам дали знаете какво е шарлан, това е нерафинирано слънчогледово олио. Или както много стари хора в България, като им кажеш шарлан, те казват “А, това е олио". Понеже, когато са си правили преди 100 години, вероятно на възрастните хора техните родители са си правели олио в преси, локални преси по селата. Хората са използвали слънчогледовите семена, не са рафинирали олиото, а са използвали нерафинирания продукт от него, който са наричали шарлан, още известен за тях като олио. Тъй че няма проблеми, използвайте олио, разбира се".







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Античен град Хераклея Синтика разкрива още от тайните си
Бюджет 2025
Влизането на България в Шенген
Почина Лиъм Пейн
51-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията