ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Любима ракия на много на българи е пред изчезване, става по-скъпа и от уискито
Автор: Екип Sofia24.bg 10:51 / 17.09.2023Коментари (0)599
©
Започва сезонът на варенето на кайсиева ракия. Еликсирът е традиционен за русенския и силистренския регион. Тази година обаче стопаните няма да напълнят казаните, в които се приготвя известната с аромата си алкохолна напитка.

До момента в един от центровете на кайсиевия район на България - село Бабово, са сварени едва 120 литра кайсиева ракия. Причината - кайсиите измръзнаха, хората няма от къде да си купят или пък, ако има плодовете, са много скъпи.

Дестилерията на братята Иво и Станислав приема поръчки за варене на ракия не само от русенски регион, но и от Тутракан. Според Станислав в момента е рядкост някой да дойде да извари кайсия. Иво пък споделя, че в месеца, в който върви кайсиевата кампания има максимум 10 изварявания.

А причината се крие във времето. Или иначе казано необичайно студената пролет. Иво обяснява, че реколтата е измръзнала.

"Кайсията е един от плодовете, които изваряваме в най-малки количества в момента, защото по селата хората вече почти нямат кайсии, а ако отидат да си купят от голям производител, цената е много висока - около 1.50 лв. на килограм. To става по-скъпо и от уиски да си купиш", казва пред NOVA Станислав.

Скъпи освен кайсиите, са и всички останали консумативи за варенето ѝ. По думите на Иво 1 литър ракия излиза около 10 лв. на производителя.

Заради поредната неблагоприятна година за кайсиевите насаждения, все повече хора ги заменяли с други плодни дървета.

"Предни години това беше традиция в нашия регион, хората повечето изваряваха от кайсия. Сливата почти не беше позната, а сега започнаха вместо кайсии, да слагат сливи", уточнява Станислав.

Ако тази тенденция продължи, кайсиевата ракия все по-рядко ще присъства на трапезата на българите. Въпреки специфичните ѝ вкусови качества.

Ароматът на кайсиевата ракия се разгръща най-добре, когато достигне 42 алкохолни градуса, разказват Иво и Станислав. И са сигурни, че винаги има повод за наздравица, макар и не точно с кайсиева ракия на трапезата.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
Лято 2024
Газови доставки
Водна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията