ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Лучано Ди Мартино, Опера Пловдив: Пловдив е магическо място, тук съм като у дома си
Автор: Цвети Тончева 12:34 / 13.09.2024Коментари (0)573
© Личен архив
В годината на Райна Кабаиванска Opera Open 2024 завършва с Гала, в нейна чест на 15-ти септември. Повече за специалната програма и за новият творчески сезон на Опера Пловдив, четете в интервюто за предаването "Цветовете на Пловдив" по Радио "Фокус" с Лучано Ди Мартино, артистичен директор.

Всъщност, Opera Open завършва сезона с една много силна галавечер в чест на Райна Кабаиванска. Тя празнува юбилей тази година. Какво да очакват зрителите и почитателите на Кабаиванска от този концерт, маестро Ди Мартини?

Те ще очакват една много, много хубава програма, защото това е програма, измислена от студентите, които бяха едно време на г-жа Кабаиванска, но сега са певци, които вече работят в театри, те имат много опит. И те са избрали точно арии и дуети, които госпожа Кабаиванска е пяла през цялата кариера. И това е много хубаво като жест към нея. Ами, 90 години! Невероятно! Просто невероятно!

Да, да. Наистина, много е радостно това, че толкова години сме свидетели на нейното изкуство!

Да, също така и вечерта е много богата с италианска, френска и немска програма. Просто има по малко от всичко, а диригент ще бъде маестро Найден Тодоров, който е също министър на културата, и певци много добри от Италия, от България, от всякъде. И е много богата програма. 

Богата програма и вълнуваща вероятно ще бъде!

Вълнуваща, да, разбира се.

Всъщност това ли е последното събитие, последният концерт от Opera Open?

Това е последното събитие, да. И ще завършим тази година с тази гала, което е много хубаво да свършим с Кабаиванска.

Да. Разбира се.

Да, имахме много богата програма тази година и сега с Кабаиванска ще свършим този фестивал и ще започва вече новият сезон.

Новият сезон и за него искам да поговорим. Всъщност някои от акцентите да очертаете, какво по-любопитно ще видим? Кои са по-силните акценти в програмата този сезон? 

Да, най-силните акценти, защото имаме наистина много спектакли, много събития, но например на 5 октомври  "Милосърдието на Тит“ на Моцарт. Режисурата е на Вера Немирова. Преди две години го правихме и миналата година също имаше огромен успех в Античен театър, сега ще го направим за първи път в Дом на културата на 5 октомври. Сега, без да кажа всичките дати, защото са много, през октомври имаме "Ана Каренина“ - балет. После, защото е Година на Джакомо Пучини, имаме "Джани Скики“ и "Сестра Анджелика“. И на края на октомври месец имаме две много важни събития. Първо е премиерата на "Макбет“ на Верди. Нина Найденова е режисьорка на тази постановка, където Кирил Манолов ще пее Макбет, и един концерт за Борис Христов, на 31 октомври.

После продължаваме през другите месеци с "Кармен“, "Бохеми“, преди Коледа. През януари месец "Отело“, ще правим за първи път "Отело“ тук, в Дом на културата. Постановката също е на Нина Найденова, но беше изпълнена в последните години в Античен театър. Сега ще го направим за първи път в Дом на културата Пловдив. Другата премиера ще бъде на 28 март с "Риголето“ на Джузепе Верди, същото с Кирил Манолов и другите певци. И премиера на мюзикъла "Коса“, на 26 април е това. И вече после започваме юни-юли-август 2025 година с друга Opera Open, където имаме наистина много хубава и богата програма.

Представления на открито, което много радва публиката, особено когато са на Античния театър.

Много, много, да Те обичат Античния театър.

Съвсем друга е обстановката там.

Да, магическо място, да кажем.

Точно така. Т.е. интересни неща се очакват и колективът на Опера Пловдив продължава да доказва, че непрекъснато се усъвършенства и постига върхове. Имате ли нужда от нови артисти, приемате ли нови оркестранти, певци и т.н.?

Постоянно търсим разбира се нови артисти. Ние имаме един хубав екип и състав с много добри певци, но разбира се понякога търсим и други гости, които могат да изпълняват някои роли, които са извън нашия репертоар. И с оркестрантите имаме много хубави ситуации. Има оркестранти от Испания, от Италия, от Япония, от различни страни. Да не говорим за балетисти, балерини, като са от 9 или 10 различни държави. Те всички работят тук. Имаме голяма компания. И това дава една международна атмосфера.

Интернационален облик. Точно така. А какви турнета ви очакват тази година? Какви концертни турнета ще имате?

В България имаме различни турнета. Имаме в различни градове турнета, също и до София, разбира се. Но за чужбина сме в разговор с различни агенции, за да организираме турнета, засега нямаме конкретен отговор.

А сега, ако позволите, понеже ми е много любопитно да ви попитам нещо, малко лично! Как така се озовахте в България и в пловдивската опера при положение, че вие сте италианец?

Нищо, не съм изненадан за този въпрос. Много журналисти ме питат това, защото всичките българи отиват в чужбина, а един италианец остава тук. Вече съм от 25 години в България. Да, 25 години. И опитът и репертоарът, който съм направил и продължавам да правя в България, благодарение на възможностите, които има тук, ми отвориха вратите и възможности в цял свят, защото аз дирижирам в цял свят като гост-диригент. Но реших да остана в България, защото се чувствам добре тук и винаги се връщам тук.

И какви са впечатленията от тази страна, за която всички говорят, че едва ли не е на дъното на всички класациите? Какви са Вашите впечатления?

Не, това не е вярно. Много хора в чужбина не знаят какво има в България. Те не познават България. Заради това, че има много малка информация и винаги ние работим и за това да показваме. Например, сега за Пловдив, защото работим и за Пловдив, да показваме за чужбина какво се случва тук, какво организираме, какво реализираме тук и какви качества има тук. И сега вече за втори път едно списание от най-добрите в Германия пише за Пловдивската опера и за град Пловдив, който беше Столицата на културата и т.н. Но трябва да се показват повече неща, качествата, които има тук, има много талантливи хора, много талантливи хора.

Да, особено в Пловдив. Вие сте били и във Варненската опера, каква е разликата между Пловдивската и Варненската опера?

Не, аз бях само като гост във Варненската опера и бях много, много доволен от представленията там. Но аз работих 4 години, говоря преди 20 години, в Старозагорска опера като диригент и после работих 13 години в София със софийските оркестри, със Софийската опера също. И повече от 10 години съм с екипа в Пловдив и е много добре тук, да.

Пловдив е един по-различен град, нали? Много по-различен и изобщо атмосферата, творческата, е много силна, нали така, много зареждаща?

Да, много. Тук се чувствам като вкъщи, защото тук още има много неща от Римската империя. По-италиански град е, да кажем.

Да, да. Тук има много археология от това време, от Римската империя още.

Точно така, да. И това с Античния театър, голям късмет е, че Пловдив има това, защото е наистина магическо място и имаме удоволствие да можем да направим винаги хубави програми на Opera Open в Античен театър. Това за туристите също е много хубаво, не само за пловдивчани и за всички българи, които идват. Възможностите, които има тук, са невероятни! Те казват атмосферата е като в Арена Ди Верона и в Сицилия! Същата атмосфера. Много хора не знаят какъв потенциал има в Пловдив и в България въобще, особено за култура. 

Надявам се и политиците да разбират това малко по малко и да подкрепят повече културата. Защото културата и бизнесът вървят паралелно. Ако идват повече туристи за култура тук, това означава, че парите от чужбина идват тук и това е добре за икономиката на страната.

Така е, да, но това е една много болна тема. Да се надяваме, че това ще се промени в бъдеще!


Още по темата: общо новини по темата: 74
17.09.2024 »
17.09.2024 »
14.09.2024 »
04.09.2024 »
02.09.2024 »
02.09.2024 »
предишна страница [ 1/13 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Градският транспорт в София
Отношенията София-Скопие
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
17 септември – Денят на София
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията