ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Лекар: Много храни, които изглеждат здравословни, са тайно напълнени със захар
Автор: Екип Sofia24.bg 17:56 / 01.09.2024Коментари (0)897
©
В един перфектен свят бихме могли да ядем толкова сладкиши, колкото си поискаме – когато пожелаем – при това без никакви последствия за здравето. В действителност обаче знаем, че това просто не е възможно.

Въпреки че бихме искали да завършваме всяко хапване с торта или чийзкейк, всички сме наясно с неблагоприятните ефекти от прекомерната консумация на захар.

Все пак не бива да изпадаме в крайности и всеки, стига здравословното състояние да му позволява, може от време на време да се глези с някое сладко изкушение.

От сайта purewow.com се свързаха с невролога д-р Никол Авена, експерт в областта на пристрастяването към храната, за да научим какво се случва с мозъка ни, когато ядем по-малко захар.

Д-р Авена признава, че въпреки че е трудно да се устои на сладките лакомства, особено защото те доставят мигновено удовлетворение, намаляването на добавената захар може да доведе до забележителни промени в мозъка ви.

Първата стъпка за това е да си дадете сметка къде се крие захарта – което може да бъде трудно, защото не винаги е очевидно. Много храни, които изглеждат здравословни, са тайно напълнени със захар.

"Започнете с четене на етикетите и идентифициране на скритите захари в преработените храни и напитки", съветва неврологът. "Като знаете какво влагате в тялото си, можете да направите по-информиран избор и постепенно да намалите приема на захар."

Също така специалистите съветват да намалите количеството захар в диетата си умерено и постепенно. Започнете с намаляване на сладките закуски и десерти и постепенно ги заменете с по-здравословни алтернативи като плодове, ядки или черен шоколад.

Именно въвеждането на хранителни заместители е най-важно, защото здравословното хранене не трябва да е скучно. Докато намалявате приема на захар, опитайте да експериментирате с хранителни алтернативи, независимо дали това означава да замените содата с газирана вода или да изберете парче плод вместо бонбон.

Д-р Авена добавя, че яденето на питателни зеленчуци без скорбяла като домати и краставици ще поддържа здравословни нива на кръвната захар и може да ви помогне да избегнете острата нужда от захар.

5 неща, които се случват с мозъка ви, ако спрете захарта:

Регулиране на допамина

Сещате ли се за онзи прилив на удоволствие, който получавате, когато си позволите нещо сладко? Това се дължи на допамина, невротрансмитер, свързан с удоволствието. Лекарят обяснява: "Захарта активира системата за възнаграждение на мозъка, поради което захарта е толкова пристрастяваща. Прекомерната консумация на захар може да доведе до дисрегулация на освобождаването на допамин, подобно на това, което се случва с пристрастяващите вещества. Но като намалите захарта, вие помагате на мозъка си да прекалибрира своята система за възнаграждения, което води до намаляване на апетита и по-здравословна връзка с храната.", пишат от Edna.bg.

Когнитивна яснота

Д-р Авена обяснява, че високият прием на захар е свързан с възпаление в мозъка, което може да наруши когнитивната функция и да доведе до мозъчна мъгла. Като ядете по-малко захар, вие намалявате това възпаление, което може да доведе до подобрена умствена яснота, по-остър фокус и по-добро задържане на информация в паметта.

Стабилна кръвна захар

"Край на влакчето в увеселителен парк с енергийни сривове и високи нива на захар", споделя неврологът, добавяйки, че чрез намаляване на захарта вие стабилизирате нивата на кръвната си захар. Това води до по-малко промени в настроението, по-постоянна енергия и по-добро общо регулиране на настроението.

Намалено безпокойство

Парче торта или друг сладкиш може да ви накара да се почувствате добре за момента, но може също така да причинява безпокойство в дългосрочен план. Д-р Авена казва: "Захарта може да причини колебания в нивата на кръвната захар, а лошият гликемичен контрол е свързан с по-високи нива на тревожност." В червата има "малък мозък", който учените наричат чревна нервна система. Тя представлява два тънки слоя от повече от 100 милиона нервни клетки, покриващи стомашно-чревния ви тракт от хранопровода до ректума. Изследователите са открили доказателства, че дразненето в стомашно-чревната система може да изпрати сигнали до централната нервна система , които предизвикват промени в настроението. "Червата и мозъкът комуникират помежду си", пояснява д-р Авена. "По принцип твърде многото добавена захар в диетата ви променя чревните микроби, което компрометира комуникацията с мозъка и увеличава възпалението, което на свой ред влияе върху психичното здраве и нивата на тревожност."

Подобрено качество на съня

Не е изненада, че това, което ядете, може да повлияе на съня ви, а прекомерната консумация на захар може да наруши цикъла ви сън – събуждане и да доведе до неспокойни нощи. "Като намалите приема на захар, вие създавате по-стабилна среда за сън", казва д-р Авена. "Без скокове и сривове в нивата на кръвната захар, ще изпитате по-малко смущения в моделите на съня си, което води до по-спокоен и подмладяващ сън."








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Градският транспорт в София
Отношенията София-Скопие
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
17 септември – Денят на София
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията