ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Къде е най-грозният фонтан в света? И цената му вбеси местните
Автор: Петя Кузева 13:03 / 10.11.2023Коментари (0)129
"Най-грозният фонтан в света" беше тържествено открит в една от най-красивите европейски и световни столици. "Това е всичко, което можехме да направим за 1,8 милиона евро", гласят ироничните коментари. 

"Къде е най-грозният фонтан в света? Във Виена! В Австрия!". Открит в края на октомври, новият фонтан, критикуван и заради преувеличената си цена, продължава да предизвиква вълни от коментари, шеги, но и гняв в социалните мрежи. 

"Срамота!", "Какъв ужас!", "Това шега ли е?" – написаха австрийци, след като разгледаха бетонния монумент, съставен от 33 персонажа, подредени около поток от вода, които изглеждат като моделирани от деца от яслата. 

Фонтанът е поръчан от социалдемократическата община по случай 150-годишнината от снабдяването на града с изворна вода, изключителна система, с която Виена се гордее. 

"Произведението на изкуството" беше открито с голяма помпозност на 24 октомври от кмета на Виена Михаел Лудвиг и австрийския президент Александър Ван дер Белен.

Виенски колектив, наречен Gelitin, спечели конкурса за "проект с концепция", който е трябвало да представлява "отговорността на обществото към водата, чиято защита става все по-важна в контекста на епизоди на тежка суша", уточниха по рано от общината.

Но този съвременен фонтан категорично не е по вкуса на всеки. В мрежата потребителите подчертават контраста в стила, като го сравняват с неокласически фонтан, оценен със своето величие и разположен пред парламента в този град, включен в списъка на ЮНЕСКО. 

Съобщение, написано на английски в критичния акаунт на Culture, изразяващо съжаление, че "това е всичко, което можеха да направят за 1,8 милиона евро, взети от данъкоплатците“, е видяно повече от 7,5 милиона пъти в страната с 9 милиона жители. 

В допълнение към повтарящите се дебати за мястото на модерното изкуство в публичното пространство, цената на паметника представлява елемент, който трудно се приема от виенчани.

"Лукс", докато "разходите за живот са мега-скъпи", написа във Facebook Хърбърт Кикл, лидер на крайнодясната партия FPO, която води в социологическите проучвания преди парламентарните избори догодина.

Потърсени от AFP, нито общината на Виена, нито четиримата автори на скулптурите, които формират колектива Gelitin, известен с провокативните си творения, все още не са реагирали след разрастването на критичните коментари.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
Лято 2024
Газови доставки
Водна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията