ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Консумацията на преработено месо увеличава риска от това сериозно заболяване | ||||||
| ||||||
Но техните открития също така показват, че яденето на малко непреработено червено месо , като говеждо, свинско или телешко, може да бъде предпазно, тъй като хората, които консумират 50 g на ден, са с 19% по-малко вероятно да развият деменция. Изследователите проучват потенциална връзка между консумацията на месо и развитието на деменция, здравословно състояние , което засяга 5%-8% от над 60-те години по света. Техните резултати, озаглавени Консумация на месо и риск от инцидентна деменция: кохортно проучване на 493 888 участници в UK Biobank, са публикувани днес в American Journal of Clinical Nutrition . Водещият изследовател Huifeng Zhang, доктор по философия. студент от Училището по хранителни науки и хранене на Университета в Лийдс, каза: "В световен мащаб разпространението на деменция се увеличава и диетата като модифицируем фактор може да играе роля. Нашето изследване добавя към нарастващия набор от доказателства, свързващи консумацията на преработено месо , до повишен риск от редица незаразни болести." Изследването беше ръководено от професор Джанет Кейд и професор Лора Харди, и двамата в Лийдс. Екипът проучи данни, предоставени от UK Biobank, база данни, съдържаща задълбочена генетична и здравна информация от половин милион британски участници на възраст от 40 до 69 години, за да проучи връзките между консумацията на различни видове месо и риска от развитие на деменция. Данните включват колко често участниците консумират различни видове месо, с шест варианта от никога до веднъж или повече дневно, събрани през 2006-2010 г. от UK Biobank. Проучването не оценява конкретно влиянието на вегетарианската или веганската диета върху риска от деменция, но включва данни от хора, които казват, че не ядат червено месо. Сред участниците са възникнали 2896 случая на деменция за средно осем години проследяване. Тези хора обикновено са били по-възрастни, по-икономически лишени, по-малко образовани, по-вероятно да пушат, по-малко физически активни, по-вероятно да имат анамнеза за инсулт и семейна история на деменция и по-вероятно да бъдат носители на ген, който е силно свързан с деменцията. Повече мъже, отколкото жени са били диагностицирани с деменция в изследваната популация. Някои хора са имали три до шест пъти по-голяма вероятност да развият деменция поради добре установени генетични фактори , но констатациите показват, че рисковете от консумацията на преработено месо са едни и същи, независимо дали човек е генетично предразположен към развитие на болестта или не. Тези, които консумират по-големи количества преработено месо, са по-склонни да бъдат мъже, по-ниско образовани, пушачи, с наднормено тегло или затлъстяване, имат по-нисък прием на зеленчуци и плодове и имат по-висок прием на енергия, протеини и мазнини (включително наситени мазнини). Консумацията на месо и преди е била свързвана с риск от деменция, но се смята, че това е първото широкомащабно проучване на участници във времето, за да се изследва връзката между специфични видове и количества месо и риска от развитие на болестта. В световен мащаб има около 50 милиона случая на деменция, като всяка година се диагностицират около 10 милиона нови случая. Болестта на Алцхаймер представлява 50% до 70% от случаите, а съдовата деменция около 25%. Неговото развитие и прогресия са свързани както с генетични фактори, така и с фактори на околната среда, включително диета и начин на живот. Г-жа Джан каза: "Необходимо е допълнително потвърждение, но посоката на ефекта е свързана с настоящите насоки за здравословно хранене, които предполагат, че по-ниският прием на непреработено червено месо може да бъде полезен за здравето.“ Професор Кейд каза: "Всичко, което можем да направим, за да проучим потенциалните рискови фактори за деменция, може да ни помогне да намалим честотата на това изтощително състояние. Този анализ е първата стъпка към разбирането дали това, което ядем, може да повлияе на този риск", пише Medical Xpress. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Такситата блокират АМ "Тракия", пускат само коли на специален режим
11:43 / 20.11.2024
Задържаха моториста, блъснал баба и внуче на столичния булевард "Гешов"
08:04 / 20.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове? | ||
Да (578) | 53% | |
Не (399) | 37% | |
Не мога да преценя (109) | 10% |