ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Консумацията на повече сол от необходимото води до сериозни рискове за здравето
Автор: Екип Sofia24.bg 22:43 / 18.10.2024Коментари (0)54
©
Солта е основна съставка в нашите ястия, играеща жизненоважна роля в мускулната контракция, нервната активност и поддържането на баланса на течностите. Въпреки това, когато се консумира в излишък, той може да причини повече вреда, отколкото полза. С преобладаването на преработени и пакетирани храни много хора днес се оказват, че консумират много повече сол от необходимото, което води до сериозни рискове за здравето.

Искате ли да научите повече за скритите опасности от високия прием на сол? Нека проучим причините, поради които намаляването на консумацията на сол е от съществено значение за по-здравословно бъдеще!

Причинява хипертония

Един от факторите, допринасящи за високо кръвно налягане, е прекомерната консумация на сол. Когато тялото приема твърде много сол, то задържа повече вода, за да помогне за разреждането на солта в кръвта. Това увеличаване на кръвния обем създава допълнителен натиск върху стените на кръвоносните съдове, което води до хипертония. С течение на времето неконтролираната хипертония може значително да повиши риска от сърдечни заболявания и инсулт, тъй като уврежда кръвоносните съдове, сърдечните тъкани и други органи. Намаляването на приема на сол може ефективно да понижи кръвното налягане и свързаните с него рискове за здравето.

Увеличава риска от сърдечни проблеми

Освен че повишава кръвното налягане, солта има косвен ефект върху здравето на сърцето. Високата консумация на сол е свързана със състояния като инфаркт и сърдечна недостатъчност. Когато от сърцето се изисква да изпомпва кръвта по-силно, за да поддържа циркулацията, то може да се претовари. Това напрежение може да доведе до удебеляване на сърдечните мускули, като по този начин увеличава риска от сърдечна недостатъчност.

Намалява калция в костите

Прекомерният прием на сол също може да има вредно въздействие върху здравето на костите. Когато нивата на сол са високи, тялото е склонно да отделя повече калций чрез урината. С течение на времето тази загуба на калций – жизненоважен минерал за поддържане на здрави кости – може да отслаби костната структура и да повиши риска от фрактури и състояния като остеопороза. Умерената консумация на сол може да помогне за запазване на здравето на костите и да намали вероятността от дефицит на калций, пише News18.

Натоварва бъбречната функция

Бъбреците играят решаваща роля при филтрирането на излишната течност и сол от кръвта. Когато приемът на сол е прекомерен, бъбреците трябва да работят по-усилено, за да елиминират излишъка. Продължителната висока консумация на сол може да натовари бъбреците, потенциално нарушавайки способността им да поддържат баланса на течностите и минералите в тялото. Това може да доведе до задържане на течности, водещо до подуване на ръцете, краката или краката (оток).







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Почина Лиъм Пейн
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в София
Борба за влияние в Близкия Изток
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията