ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Кои са маслата, които пречат най-много на организма ни? | ||||||
| ||||||
Има обаче един важен аспект от диетата, който често не се взима под внимание. А именно, маслата, с които готвим. Оказва се, че дори най-полезните храни могат да се превърнат в нездравословни, когато се готвят в неподходящи видове масла. Освен вреди на здравето, те могат да допринесат и за увеличаване на т.нар. висцерални мазнини - тези, които се натрупват около вътрешните органи в областта на корема. И за да намерят отговор на въпроса кои са тези масла, от She Finds се допитват до специалиста по хранене Дейвид Саутър. И той без колебание той посочва два вида. Соево масло Освен че се използва в кухнята за печене и пържене, соевото масло, което се извлича от соеви зърна, се среща често и в пакетирани печива, закуски и подправки. Според Саутър то може да окаже сериозно влияние върху здравето и дори да доведе до увеличение на висцералните мазнини с течение на времето - поради собственото си високо съдържание на мазнини. "Обикновено намиращо се в преработени храни и често частично хидрогенирано, соевото масло е с високо съдържание на омега-6 мастни киселини, които могат да доведат до различни възпаления, когато се консумира в прекомерни количества", предупреждава диетологът. Възпаленията пък забавят метаболизма, което е пречка за сваляне на излишни килограми. Затова вместо със соево масло Саутър препоръчва масла с по-добро съотношение на омега-3 към омега-6 като лененото или рибеното. Царевично масло Винаги трябва да сме внимателни с употребата му, тъй като често е главен виновник за наддаване на тегло. "Подобно на соевото, и царевичното масло е с високо съдържание на омега-6 мастни киселини и може да доведе до дисбалансирано съотношение с омега-3 киселините", повтаря Саутер. Като заместител той препоръчва да изберем масла, богати на мононенаситени мазнини, като студено пресован зехтин, пише lifestyle.bg. Използването на зехтин не само намалява риска от натрупване на висцерална мазнина, но също така предлага редица ползи за здравето. И ако искаме да поддържаме здравословно телесно тегло или да свалим няколко килограма, важно е както да внимаваме с какво се храним, така и да спортуваме редовно. Но и, оказва се, да премахнем вредни храни като някои растителни масла. Хубавото е, че винаги има по-здравословни алтернативи каквито са зехтинът или маслото от авокадо, чрез които да поддържаме цялостното здраве. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове? | ||
Да (578) | 53% | |
Не (399) | 37% | |
Не мога да преценя (110) | 10% |