ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Кой не трябва да яде сланина?
Автор: Екип Sofia24.bg 23:10 / 02.02.2024Коментари (0)444
©
Сланината е една от любимите храни на много българи. Обикновено се яде прясна, осолена, пушена или варена. Според русия диетолог д-р Оксана Дмитренко тя е богата на витамини А, Е и минерали (калий, фосфор, мед, селен, цинк и други). Продуктът съдържа и ценни омега-6 полиненаситени мастни киселини, които имат изключително благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система. Те са отговорни и за нивото на холестерола в кръвта. Но при определени заболявания този продукт трябва да се изключи напълно от диетата.

Кой не трябва да яде сланина?

“Не се препоръчва този продукт да се яде под каквато и да е форма от хора със заболявания на сърдечно-съдовата система, стомашно-чревния тракт или хепатит. Като продукт с високо съдържание на мазнини може да провокира обостряне на заболяването", казва специалистът.

В допълнение, хората с патологии на черния дроб или панкреаса не трябва да ядат пушена сланина. Благодарение на полезните вещества в този продукт (при умерена консумация), можете да нормализирате функционирането на нервната система, мозъчната функция и нивата на кръвното налягане.

“Съветвам моите пациенти да ядат този продукт през студения сезон, за да намалят рисковете от развитие на респираторни заболявания и да укрепят имунната система. В това отношение продуктът е толкова ефективен, колкото цитрусите или киселото зеле", подчертава експертът.

Колко сланина трябва да ядете? Терапевтичната доза на продукта се счита за малко парче с тегло 20-25 грама. Това ще бъде достатъчно, за да обогатите тялото с полезни вещества и да подобрите имунитета. Тези, които обичат големи порции от любимия си деликатес, трябва да имат предвид, че той е много калоричен. Сто грама от осоления продукт съдържат 800 килокалории.

Продуктът съдържа полезни вещества в такива съединения, че усвояването му е по-бързо от това на маслото. В свинската мазнина има повече от 88% от най-ценните животински мазнини - тя включва: холестерол; омега-3 и омега-6; алифатни едноосновни карбоксилни киселини.

Продуктът съдържа също протеини и витамини - A, D, E, PP, C, група B. Минералите включват - K, P, Na, Mg, Ca, Zn, Fe, Cu, Mn, Se. Биологичната стойност на този продукт е в пъти по-голяма от тази на маслото, а омега-3 ненаситените мастни киселини, от които човек се нуждае за производството на хормони, изграждането на клетките, работата на бъбреците, черния дроб и мозъка, присъстват в големи количества в животински продукти.

Благодарение на арахидоновата киселина възпалителният процес се развива слабо, информира actualno.com.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Задържаха осъдения за убийството в дискотека "Соло" в Узбекистан
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
България и Войната в Украйна
51-ото Народно събрание
Столичен общински съвет 2024-2028г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията