ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Кои кестени са по-полезни? | ||||||
| ||||||
Тази храна принадлежи към групата на ядките, но се различава от роднините си (орехи, бадеми и лешници) по това, че има по -ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на нишесте и е единствената, която съдържа витамин С, пише actualno.com. Кестеновите ядки се характеризират със специална текстура и сладък, мек вкус. Ако се консумират варени съдържат повече минерали, а печени - повече витамини. Ползи от кестеновите ядки Познати са сто различни видове кестени. Най-общо се делят на питомни и диви. Първите са годни за консумация, докато вторите имат лечебни свойства. Най-често се споменават като помощно средство при разширени вени и капилярни увреждания, а екстрактите от тях се използват за приготвяне на лечебни препарати. По отношение на хранителния състав кестеновите ядки са подобни на кафявия ориз и са отличен източник на микроелементи (минерали, от които се нуждаем в много малки количества). Протеините не са силната им страна, но затова пък са много богати на нишесте и от тези плодове може да се направи брашно. Това е единствената ядка, която съдържа витамин С и освен това е отличен източник на витамин В6. Тя също е добър източник на калий и фолиева киселина, както и диетични фибри, необходими за правилното функциониране на храносмилателната система. Кестенът е храна, която се характеризира с малко по-висока енергийна стойност, тъй като 100 грама печени ядки съдържат около 245 kcal. Въпреки че плодът е много хранителен, той е доста труден за смилане. Сравнително високата енергийна стойност, дължаща се на високото съдържание на нишесте, прави кестените отличен избор за спортисти, хора, изложени на физически натоварвания и деца. Като се има предвид, че са богати на калий и в същото време бедни на натрий, кестеновите ядки се вписват идеално в диетата на хора със сърдечно-съдови и бъбречни заболявания. Също така диетичните фибри, съдържащи се в тях, могат да бъдат полезни за всички хора, страдащи от запек. Чаят от кестеновите листа е известен народен лек срещу проблеми на дихателната система като бронхит и астма, докато кората от дървото се използва като адстрингент поради богатото си съдържание на танини. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Анкета