ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Кои кестени са по-полезни? 
Автор: Екип Sofia24.bg 13:34 / 03.11.2023Коментари (0)204
©
На кестените се приписват лечебни свойства, а поради високата си енергийна стойност се препоръчват особено за спортисти и деца. Те помагат при проблеми с бъбреците и храносмилането, чаят от тях действа чудесно при облекчаване на симптомите на астма и бронхит и може да се яде в супи и салати.

Тази храна принадлежи към групата на ядките, но се различава от роднините си (орехи, бадеми и лешници) по това, че има по -ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на нишесте и е единствената, която съдържа витамин С, пише actualno.com.

Кестеновите ядки се характеризират със специална текстура и сладък, мек вкус. Ако се консумират варени съдържат повече минерали, а печени - повече витамини.

Ползи от кестеновите ядки

Познати са сто различни видове кестени. Най-общо се делят на питомни и диви. Първите са годни за консумация, докато вторите имат лечебни свойства. Най-често се споменават като помощно средство при разширени вени и капилярни увреждания, а екстрактите от тях се използват за приготвяне на лечебни препарати.

По отношение на хранителния състав кестеновите ядки са подобни на кафявия ориз и са отличен източник на микроелементи (минерали, от които се нуждаем в много малки количества). Протеините не са силната им страна, но затова пък са много богати на нишесте и от тези плодове може да се направи брашно. Това е единствената ядка, която съдържа витамин С и освен това е отличен източник на витамин В6. Тя също е добър източник на калий и фолиева киселина, както и диетични фибри, необходими за правилното функциониране на храносмилателната система.

Кестенът е храна, която се характеризира с малко по-висока енергийна стойност, тъй като 100 грама печени ядки съдържат около 245 kcal. Въпреки че плодът е много хранителен, той е доста труден за смилане. Сравнително високата енергийна стойност, дължаща се на високото съдържание на нишесте, прави кестените отличен избор за спортисти, хора, изложени на физически натоварвания и деца. Като се има предвид, че са богати на калий и в същото време бедни на натрий, кестеновите ядки се вписват идеално в диетата на хора със сърдечно-съдови и бъбречни заболявания.

Също така диетичните фибри, съдържащи се в тях, могат да бъдат полезни за всички хора, страдащи от запек. Чаят от кестеновите листа е известен народен лек срещу проблеми на дихателната система като бронхит и астма, докато кората от дървото се използва като адстрингент поради богатото си съдържание на танини.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
Лято 2024
Газови доставки
Водна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията