ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Кой е правилният начин за съхранение на маслото?
Автор: Екип Sofia24.bg 11:52 / 13.06.2023Коментари (0)202
©
Вероятно сме си задавали въпроса - дали е добре да съхраняваме маслото в хладилника, да го оставим на стайна температура преди употреба или винаги да стои на плота, в готовност за намазване?

Отговорът на този въпрос, оказва се, не е еднозначен. Много експерти смятат, че не са нужни конкретни насоки в това отношение. "Честно казано, аз съм оставяла маслото за дълго извън хладилника и съм го консумирала с чиста съвест", казва пред Today Жанин Флахърти, вицепрезидент по безопасността на храните във Vital Farms. "Маслото е с високо съдържание на мазнини и ниско на влага, което го предпазва от развитието на бактерии, особено ако пък е и осолено. A солта се е използвала за запазване на храната още в Древен Египет."

И все пак Флахърти препоръчва маслото да е на стайна температура не повече от няколко дни, до две седмици. Най-добре е да държи в непрозрачен покрит съд, за да се предотврати всякаква възможност за окисляване.

Според някои други пък, колкото по-твърдо е маслото, толкова е по-добро (и вкусно). Френският шеф-готвач Жак Пепен го предпочита винаги студено - подобно на датчаните, които дори имат специална дума за парче масло, което е достатъчно твърдо, за да останат по него следи от зъби, когато го захапеш. А именно tandsmør.

Но проблемът с твърдото масло е, че трудно се разнася. Затова Пепен споделя, че използва белачка за зеленчуци, за да "обсипва" препечения хляб с парченца студено масло - подобно на прясно настърган пармезан върху паста.

И като цяло за онези, които предпочитат да държат маслото си в хладилника, но се нуждаят от бърз начин да получат гладка и мека консистенция, има един лесен трик: в стъклена чаша изсипваме гореща вода за кратко. След това я изпразваме и я захлупваме върху парчето масло, което предварително сме отрязали. Така след около 10 минути ще имаме меко масло, пише lifestyle.bg.

От значение е и какво точно масло пазаруваме. С колкото по-високо съдържание на мазнини е, толкова по-дълго ще се запазят качествата му, дори и да се остави на открито. Препоръчително е съдържанието на поне 80% маслени мазнини.

По-малкото съдържание на вода също влияе на вкуса при печене и готвене и помага за по-бързото омекване на маслото, когато се извади от хладилника.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Зима 2024/2025 г.
Поскъпване на хранителните продукти
Риск от чума по дребните преживни животни
Зима 2023/2024 г.
51-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията