ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Когато танцуват, щраусите показват симпатията си към хората
Автор: Екип Sofia24.bg 11:29 / 07.09.2023Коментари (0)188
© Щраусово забавление
Някой път е възможно 20-30 минути да стоите при един щраус и той захласне ли се в танца на любовта, ще му се завие свят и няма да спре. Танцуват и по този начин изказват симпатията си към даден посетител, човек, без значение дали е познат или непознат. Това каза Елмира Димитрова – собсвеник на Ферма за щрауси "Щраусово забавление" - гр. Долна Баня, в рубириката "Туризмът на фокус" на Радио "Фокус"

По думите й отглеждането на щрауси е изключително благодатна работа и не изисква специфични умения или подходи, които да прилагаме. Тя посочи, че животното е чисто по природа и няма миризма.  

"Не искаме да гледаме други птици, освен щраусови птици и щрауси, тъй като те не боледуват от птичи болести и не искам да вкарвам допълнителен риск за моите домашни любимци. Така че дали е трудно или не, не мога да ви кажа, но според мен е много благодатна работа, тъй като те са социални птици, говоря за щраусите, докато за нандуто, определено не мога да кажа същото. Така че чистото животно, добрата природа, това, че то много добре започват да свиква и да отреагира на дресировката на социализацията с посетители и персонал, прави толкова благодатна работата“, обясни Димитрова. 

Тя разказа и повече за характера на птиците и номерата, които изпълняват пред посетителите: "Щраусите изпълняват команда “Седни", а също и клякат. Интересно е, защото това все пак е триметрова птица, която кляка, и детенце може да я нахрани, или върху която можеш да седнеш. Много пъти, когато самото животно хареса посетителя си, увива гушата около врата като прегръдка. Защото те нямат друг начин като ръце, как да гушнат човек, а с гушата си увиват врата и все едно с клюна я притиска към гърдите си. Истинска прегръдка става, но не се получава с  всеки. Това не е команда, аз не мога да кажа “гуш", от тях зависи, от техните емоции, които получават от самия посетител, стигаме до позитивна енергия, която всеки човек излъчва по някакъв начин и те или харесват или не харесват хората. Усещането на посетителите, че имат абсолютния пряк контакт с това животно ни прави доста интересни като атракция“. 

Елмира Димитрова сподели и за някои от забележителностите, които има в района на гр. Долна баня, като посочи, че там преди всичко има наличие на минерални извори и басейни, тъй като не е презастроен.  

"Навсякъде има минерални извори, близо до нас е селото Костенец, най-старото селище в областта. Там има красив водопад, за който Иван Вазов е написал стихче - за красотите на Костенските водопади. Те са като екопътека 1,5 км. нагоре по стръмното. От едната страна е Рила, от другата страна е Средна гора, а самото Костенско плато е като низина, като тепсия, не плато, ами то е една равнина и гледката от фермата е невероятна, защото виждаме Пчелин и Пчелински бани, селото Костенец, града Костенец. Има невероятно красива църква в град Долна баня, има автентични останки от римска баня IV век преди Христа. “Траянови врата" е много близо до нас, до Момин проход, непосредствено от магистралата като се отбиете, посока Костенец от лявата страна са “Траянови врата", свързана с нашата история“, обясни тя. 

Елмира Димитрова подчерта, че всеки сезон е подходящ за посещение на Фермата и гр. Долна Баня.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
Лято 2024
Газови доставки
Водна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията