ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Когато готвим с алуминиево фолио, има ли значение от коя страна ще го поставим
Автор: Екип Sofia24.bg 13:21 / 10.12.2024Коментари (0)1271
©
Повечето хора използват алуминиевото фолио при почти всяко готвене и вероятно са се замисляли дали е от значение коя страна да се поставя нагоре и коя надолу - матовата или лъскавата. Всъщност между двете наистина има разлика, но тя едва ли е точно това, което предполагаме.

Разликата реално е чисто и просто резултат от фабричното производство на алуминиевото фолио, а не защото различните страните имат различни свойства.

По време на производствения процес фолиото минава през фрезоване. За да стане достатъчно тънко, се наслагват два листа алуминий.

Страната, която е в контакт с другия лист по време на фрезоването, в крайна сметка се получава матова, а другата остава лъскава. Предвид това, коя страна поставяме нагоре и коя надолу, когато използваме алуминиевото фолио за готвене, не е от значение. На практика лъскавата страна отразява известно количество топлинно излъчване, но този ефект е толкова минимален, че не засяга начина, по който се готви храната.

Получава се така, защото топлопроводимостта на алуминия не е свойство на неговата повърхност, а е характеристика на самия материал. Затова и двете страни на фолиото вършат една и съща функция. В повечето случаи алуминиевото фолио е напълно безопасно за използване при готвене. То е и един от най-ефективните помощници в кухнята, особено при печене на фурна и скара. Освен това е практично и за съхранение на храна, включително във фризер.

Полезно е все пак да знаем, че е добре да бъдем по-внимателни при употребата му конкретно с кисели или солени храни, например доматени сосове или маринати за месо на базата на оцет. Ако влезе в контакт с твърде много киселина или сол, малко количество алуминий може да проникне в храната.

Това се получава, защото киселините и солите могат да корозират алуминиевата повърхност. И въпреки че това количество се счита за минимално и безопасно, хората с проблеми с бъбреците е особено важно да внимават за алуминий, тъй като организмът им го отделя по-трудно, пише Eating Well, цитиран от lifestyle.bg.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Декември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията