ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Казват, че кресонът е най-полезният зеленчук
Автор: Екип Sofia24.bg 08:51 / 06.06.2024Коментари (0)1097
©
Добре знаем, че ако искаме да се храним здравословно, в менюто ни трябва да присъстват много зеленчуци. Някои от тях имат по-голяма хранителна стойност и са по-богати на полезни вещества от други. И със сигурност се чудим кой е най-полезният, на който да заложим. А отговорът сигурно ще ни изненада.

Той е зелен, част от семейство Кръстоцветни и се казва кресон. Не толкова популярен по нашите географски ширини, той се оказва изключително богат на хранителни вещества. А изследователите от американския William Paterson University дори го определят като най-полезния сред всички зеленчуци и като най-здравословната храна, която расте на нашата планета.

На въпроса това ли е най-полезният зеленчук, те обосновават отговора си с данните от цели 41 изследвания, в които кресонът покрива на 100% изискванията за хранителна стойност. И той е храната, която доставя най-много нутриенти на организма в една калория. Една порция от 100 г е достатъчна да покрие всичките ни дневни нужди от вещества като фибри, протеин, калций, желязо, цинк, мед и витамини (като А, К, Е и С). 

Освен това кресонът съдържа едва 14.6 калории на тези 100 г, което го прави перфектен избор и ако искаме да поддържа фигурата си. А съдържанието на андиоксиданти и дуиретичните му свойства подпомагат храносмилането, обмяната на веществата и цялостната работа на организма. Помага ни и да се борим с възпалителните процеси и намалява риска от различни заболявания - като онкологични и сърдечно-съдови, пише EnVols.

Кресонът се използва в кулинарията най-често като съставка за салати, но може да се яде както в суров вид, така и след термична обработка. Вкусът му е свеж и има лека нотка, която наподобява този на хряна. Подходящ е и за супи, и за зеленчукови пайове и други ястия. Комбинира се добре и с яйца, и с извара. Може да го добавяме в сандвичи вместо листо маруля или да си приготвим песто с чесън и зехтин, предава lifestyle.bg.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията