ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Кардиолог посочи храните, които никога да не ядем | ||||||
| ||||||
Кардиологът д-р Хармъни Рейнолдс споделя своите съвети за подходящи алтернативи на някои от най-вредните за сърцето ни храни. Рейнолдс казва пред Insider, че като лекар ѝ е трудно да дава съвети за хранене, тъй като хранителните изследвания често не дават ясни отговори за това как храната може да повлияе на здравето. "Нуждаем се от много по-правилно провеждана наука за храненето. Много от съветите, които правим, се основават на ограничени доказателства, което оставя пациентите с впечатлението, че често променяме мнението си“, казва още тя. Кардиологът допълва, че въз основа на наличните доказателства тя избира да избягва определени храни и използва техни алтернативи, за да се наслаждава на по-здравословна храна. Маргаринът и кокосовото масло са свързани с влошаване на здравето на сърцето Рейнолдс казва, че трябва да се избягва консумацията на маргарин и растително масло, тъй като според проучвания употребата им е свързана с по-висока смъртност, причинена от сърдечно-съдови заболявания , въпреки че не е ясно защо, тъй като те не изглежда да повишават рисковите фактори като холестерола например. Кокосовото масло също не е препоръчително, защото се състои от наситени мазнини, които са свързани с рискове за здравето на сърцето. Кравето масло може дори да бъде по-добра алтернатива, когато се използва умерено, казва още кардиологът. Но зехтинът е най-здравословният избор, според изследванията. "Хората трябва да готвят с него и използването на други видове мазнини да е възможно най-ограничено", казва д-р Рейнолдс. Картофеният чипс е труден за консумация в умерени количества Рейнолдс казва, че не яде картофен чипс и не го държи вкъщи, защото е твърде лесно да изяде цялата опаковка. Тя допълва, че пуканките могат да бъдат по-здравословна алтернатива, а пресните зеленчуци са най-подходящи, ако жадувате за хрупкава храна. Тя яде бекон само на поводи Обширни доказателства сочат, че обработеното месо е свързано с по-висок риск от сериозни заболявания като рак и сърдечни болести , и това са убедителни причини да го ограничите в менюто си, според д-р Рейнолдс. Беконът обаче е и храна, на която тя се наслаждава и яде няколко пъти в годината на специални поводи. "Мисля, че помага на хората да знаят, че тези, които дават съвети, също са хора. Пациентите не могат да бъдат перфектни в спазването на диета“, казва още тя. Специалистите съветват да заменим шоколадовите десерти с черен шоколад Рейнолдс казва, че последната група храни, от които се опитва да избягва, са обработените десерти като пакетирани бисквитки и понички, тъй като те са с високо съдържание на захар и нездравословни мазнини, които са свързани с рискове за здравето като диабет и сърдечни заболявания. Плодове, кисело мляко, черен шоколад и ядки могат да бъдат по-здравословни варианти на бисквитките. Но отново, умереността и самосъзнанието са ключови за наслаждаването на храната, като същевременно минимизират потенциалните рискове за здравето. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове? | ||
Да (578) | 53% | |
Не (399) | 37% | |
Не мога да преценя (110) | 10% |