ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Какво се случва с тялото, ако всеки ден ядете краставици
Автор: Екип Sofia24.bg 22:37 / 17.09.2024Коментари (0)246
©
Руският лекар Дмитрий Бистров коментира ползите и вредите от краставиците при ежедневна консумация.

Според експерта продуктът, състоящ се от 96 процента вода, спомага за поддържането на водния баланс в организма, подобрява храносмилането и премахва токсините от тялото. Освен това краставиците имат много малко калории - само 16 на 100 грама, така че зеленчукът е идеален за хора, които следят фигурата си.

Краставиците съдържат витамини К, С, А, магнезий, калий и фолиева киселина, които са от съществено значение за съсирването на кръвта, зрението, здравето на костите, кожата и имунната система. Краставиците съдържат флавоноиди и танини – антиоксиданти, които помагат в борбата с вредните свободни радикали и предпазват клетките от увреждане. Поради своите овлажняващи, освежаващи и деконгестантни свойства, тези зеленчуци често се използват в козметиката. Но консумацията им има и противопоказания, пише Actualno.com.

"При някои хора съществува риск от алергична реакция - сърбеж, обрив, подуване“, предупреждава д-р Бистров.

"Прекомерната консумация на този зеленчук може да причини подуване и газове при хора с чувствителен храносмилателен тракт. Витамин К, съдържащ се в краставиците, може да намали ефективността на разредителите на кръвта. Ето защо тези, които приемат антикоагуланти, не трябва да злоупотребяват с този зеленчук. Той също така съдържа оксалати, които могат да допринесат за образуването на камъни в бъбреците при хора, предразположени към това заболяване“, казва специалистът.

Той добавя, че включването на краставици в диетата в умерени количества може да осигури значителни ползи за здравето, но е важно да се вземат предвид индивидуалните особености и да се консултирате с лекар, ако имате хронични заболявания или алергии.

"Митът за токсичността на краставиците се дължи на английски лекари. През 18 век те активно разубеждават своите сънародници да ядат краставици, които са считали за вредни именно заради наличието на кукурбитацин в състава им. Междувременно учените многократно са говорили за ползите от това вещество. Смята се, че горчивите краставици помагат на тялото да се "самочисти“. Американски и китайски учени проведоха проучване и установиха, че съдържащите се в краставиците съединения, които причиняват горчивина, помагат при лечението на рак и диабет", казва експертут, позовавайки се на публикация в списание Science, в която се споменава изследване на Уилям Лукас, професор по ботаника в Калифорнийския университет в Дейвис, което той провежда съвместно с китайски учени.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията