ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Какво не трябва да пържите в тефлонов тиган | ||||||
| ||||||
Не всички храни обаче са подходящи за пържене в съд с такава повърхност. Затова всяка домакиня, която го използва, трябва да знае какво не трябва да се пържи в него и защо. Списъкът със забранените храни включва масло, маргарин, месо с дебел слой мазнина, доматен сос, маринати на базата на оцет, захар и карамел. Какво трябва да знаете за тигана с незалепващо покритие? Незалепващото покритие се отличава със своята функционалност и лекота на поддръжка. То обаче има сериозен недостатък - при силно нагряване започва да губи свойствата си. Например, ако оставите тиган с незалепващо покритие на огъня без храна, той ще се повреди. Това важи и за някои продукти, защото при приготвянето им температурата е висока. Какво не трябва да пържите в тиган с незалепващо покритие? Масло и маргарин - пърженето в тиган с незалепващо покритие с масло или маргарин може да причини проблеми. Тези храни започват да горят при относително ниски температури, което може да доведе до неприятни миризми и вкусове. Освен това остатъците от изгоряло масло могат да повредят незалепващото покритие, намалявайки експлоатационния му живот. Месо с дебел слой мазнина - месата като бекон или тлъсто свинско се приготвят по-добре в други видове тигани. При пържене мазнината генерира много топлина и може да достигне температури, по-високи от допустимите за незалепващи покрития. Това води до увреждане на покритието и влошаване на незалепващите му свойства. Доматени сосове - незалепващото покритие не е устойчиво на продължително излагане на киселини. Киселинните сосове, като например доматен сос, могат да "разрушат" покритието с течение на времето, причинявайки преждевременното му износване. В допълнение, киселината може да взаимодейства с незалепващото покритие, което не само влошава свойствата му, но също така може да бъде опасно за здравето. Маринати на базата на оцет - храните, мариновани в оцет или лимонов сок, също не трябва да се готвят в този тип тигани. Киселинните маринати могат да корозират покритието, намалявайки неговата ефективност и устойчивост. Освен това високите температури в комбинация с киселина могат да доведат до отделяне на вредни вещества от покритието. Захар и карамел - готвенето на карамел или храни с високо съдържание на захар също не се препоръчва. Захарта се топи при нагряване и достига много високи температури, които могат да повредят покритието. Освен това карамелът се почиства трудно, а остатъците от захар могат да оставят трайни петна и драскотини по повърхността, пише actualno.com. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Анкета