ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Какво е количеството микропластмаса, която попада в храната, нарязана върху пластмасова дъска? | ||||||
| ||||||
Скорошно проучване изследва колко е количеството микропластмаса, която попада в храната, нарязана върху два различни вида пластмасови дъски за рязане. След като нарязват моркови веднъж на полипропиленова дъска за рязане, и втори път на полиетиленова, учените откриват, че и с двата вида дъски 1114 микропластмасови частици (парчета пластмаса с дължина под 5 милиметра) полепват по морковите. Това означава, че една пластмасова дъска за рязане може да отделя 15 милиграма микропластмаса при всяко ползване, или около 50 грама годишно. Резултатите от това проучване може и да звучат притеснително, но изследователите не са категорични, че е нужно веднага да изхвърлим пластамсовите си дъски за рязане от кухнята. Колебанието идва оттам, че просто няма сигурни доказателства за това дали употребата им реално представлява опасност за човешкото здраве. "Идеалният начин да разберем какви са ефектите от микропластмасата, е да идентифицираме как се отразява върху здравето на хората за определен период от време или чрез стандартизирани проучвания с животни", обяснява токсикологът д-р Алекс Лебо. По думите му обаче такива проучвания се провеждат за по-продължително време и би било най-подходящо да са върху животни, тъй като върху хора би се счело за неетично. "Въпреки че в организма ни може да попада микропластмаса, е съвсем възможно резултатът да покаже, че тя всъщност не представлява риск за човешкото здраве", допълва токсикологът. Затова и той не съветва непременно да се отървем от пластмасовите дъски за рязане. По думите му така или иначе всекидневно в тялото ни попада толкова много микропластмаса (основно чрез храната и водата), че микропластмасата от дъските едва ли би довела до голяма разлика. Добре е да имаме предвид също, че дървената дъска за рязане невинаги е по-безопасният вариант, тъй като тя е пореста и трудно се дезинфекцира ефективно. Можем обаче да си купим бамбукова дъска, която има предимството, че е по-плътна и по-малко пореста в сравнение с другите дървени дъски за рязане. И въпреки че се смята за по-хигиенична, все пак е нужно и нея да почистваме старателно, пише The Kitchn. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Голям шеф в банка и работещ в телевизия изнудвани с голи гей снимки
12:26 / 25.11.2024
След като влак дерайлира край София: Възстановено ли е движението?
08:32 / 24.11.2024
Слънчева неделя с температури до 10 градуса
08:29 / 24.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета