ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Какво да хапваме когато слънчевите лъчи намалеят и ни липсва витамин D? | ||||||
| ||||||
Според различни източници 15-30 минути ежедневен престой навън при слънчево време е достатъчно, за да осигурите на тялото необходимото количество витамин D. Освен това този витамин може да бъде набавен и от храната. Ето кои са топ 5 на най-добрите източници на витамин D. Дива сьомга 100 гр. риба съдържат от 600 до 1000 IU вит D. При екземплярите, отглеждани във ферми, витаминът е малко по-малък: до 250 IU на 100 гр. Рибено масло В 1 супена лъжица от този продукт има около 400-1000 IU. Въпреки специфичния вкус, рибеното масло може да бъде отлична здравословна добавка. Херинга В 100 гр. херинга се съдържат от 290 до 1500 IU от витамина. В същото време тази риба е много по-достъпна от дивата сьомга, което я прави по-привлекателна за масовия потребител. Консервирана риба Консервираните сардини и риба тон могат да съдържат около 300 IU на 100 гр. Достатъчно е да изберете рибата, която ви харесва най-много и да приготвите любимото си ястие от нея. Специално обогатени с витамин D храни Много съвременни производители често специално обогатяват различни храни с витамини, като например мляко. Информацията върху опаковката ще ви насочи към съдържанието на полезни вещества. 1 чаша обогатено мляко ще съдържа около 100 IU от витамина, докато в обикновеното мляко той практически липсва. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове? | ||
Да (578) | 53% | |
Не (399) | 37% | |
Не мога да преценя (110) | 10% |