ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Какви са предимствата на кафявата захар?
Автор: Екип Sofia24.bg 15:18 / 23.08.2024Коментари (0)881
©
Въпреки че лекарите по принцип съветват да ограничим употребата както на кафява, така и на бяла захар, между тях все пак има съществени разлики.

Кафявата захар, за разлика от белия си събрат, има редица неоспорими преимущества. Бялата захар е рафиниран продукт, получен в резултат на химическа преработка на кафява захар. За нейното производство се използват различни избелващи средства, част от които остават в бялата захар и заедно с нея проникват в човешкия организъм.

Кафявата захар, в чието производство не се предвижда такова избелване, е много по-натурален и екологично чист продукт. В кафявата захар присъства меласа, притежаваща много полезни минерални вещества.

Кафявата захар (85-98% - в зависимост от страната производител) се състои от захароза.

Калият, съдържащ се в кафявата захар, помага за очистване на стомашно-чревния тракт, извежда натрупаната шлака, регулира кръвното налягане и е активен участник в процеса на обмяната на мазнините и белтъчините. Без този елемент е невъзможна нормалната дейност на сърцето.Както е известно калцият, който също присъства в състава на кафявата захар, отговаря за състоянието на зъбите и костите, укрепвайки ги. Той има и голямо значение за пълноценното функциониране на нервната система и на нормалното съсирване на кръвта.

Цинкът, също част от състава на кафявата захар, помага за обмяната на мазнините, пише Woman.bg.

Кафявата захар е богата още на фосфор, който е необходим за нормалното и пълноценно функциониране на сърдечния мускул и главния мозък. Той участва и в обменните процеси, явявайки се съставен компонент на клетъчната мембрана.

Желязото, което също е част от тръстиковата захар, помага за работата на кръвоносната система. Концентрацията на този елемент в кафявата захар е над десет пъти по-висока в сравнение с бялата захар.Тъй като този продукт се отнася към сложните въглехидрати, процесът за неговото усвояване от организма протича с доста по-бавни темпове. Затова кафявата захар е полезна за всеки, който се бори с излишните килограми. Въпреки това с нея не бива да се прекалява, защото калоричността е почти колкото на бялата захар.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да (578) 53%
Не (399) 37%
Не мога да преценя (109) 10%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията