ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Каква е разликата между срок на годност и "най-добър до"?
Автор: Екип Sofia24.bg 22:19 / 03.01.2024Коментари (0)367
©
Има разлика между срок на годност и "най-добър до“ - надписите, които производителите са длъжни да поставят на храните. Доста хора обаче не я разбират. 

Докато срокът за годност се означава с "най-добър до“ и той е срок за качество, свежест, за цвят, вкус. Затова, ако дори да премине този срок, все ппак е редно е да се отвори опаковката и да се опита храната. Ако няма някакви лоши данни, може да се консумира.

Ако този срок на храните, на които пише "най-добър до“ премине, дори и с малко, храната трябва да се изхвърли, защото става потенциално опасна за консумация, защото вече са се развили доста микроорганизми или се е развалила.

Ако например срокът на годност на млякото е изтекъл, помиришете го, за да установите дали е развалено. Но млечните произведения по принцип имат по-дълга годност от минималната, която е отбелязана на опаковката.

Използвайте кутии, които се затварят херметически, за да запазите неопакованите храни свежи в хладилника. Уверете се, че са действително добре затворени, за да се запази свежестта на храните за по-дълго време и да се предотврати замърсяването им.

Преди да ги консумирате, се уверете, че остатъците от храни са притоплени с нужната температура, така че да бъдат неутрализирани евентуално патогенни бактерии. Освен това трябва да се знае, че храните се притоплят само по веднъж. Също така винаги може да дарите храна на приятели и съседи. 

За да е чисто, поддържайте ръцете си, работните повърхности, приборите, дъските за рязане и кухненските кърпи чисти. Често преди готвене суровото месо се измива под течаща чешма, но това всъщност увеличава риска от кръстосано замърсяване в кухнята. Затова избърсвайте повърхностите и редовно сменяйте и перете кухненските кърпи, съветва Deutsche Welle.

Храната трябва да се поставя в подходящата кутия - стъклото е най-добро за съхраняване на месо. То е лесно за миене и не се драска, както пластмасата. В драскотините може да се развиват бактерии.

За да е достатъчно добре опечено, използвайте термометър, но се доверявайте и на очите си - ако месото изглежда кърваво, то навярно наистина не е готово. Ако готвите птиче месо и има кръв в близост до костите, то явно се нуждае от още време на печката.

Добре е храните да се съхраняват разделно - дръжте месото, рибата, млечните продукти отделно едни от други, за да избегнете разпространението на бактерии. Почиствайте редовно хладилника си.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Античен град Хераклея Синтика разкрива още от тайните си
Бюджет 2025
Влизането на България в Шенген
Почина Лиъм Пейн
51-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да (578) 53%
Не (399) 37%
Не мога да преценя (110) 10%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията