ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Каква е основната полза от сезонните плодове? | ||||||
| ||||||
По рафтовете на магазините през цялата година има разнообразие от плодове. Максималната полза от използването им обаче се постига само в определен сезон. Защо плодовете и зеленчуците не са здравословни през цялата година Съвременните хора са свикнали всеки ден да виждат любимите си плодове и зеленчуци в продажба. Въпреки това, не всеки мисли колко етапа на химическа обработка са извършени, преди продуктите да бъдат изложени на тезгяха. Различни трикове с плодове започват от самото начало на отглеждането. С помощта на синтетични торове производителите на зеленчуци увеличават производителността, подобряват качеството на реколтата и също така ускоряват процеса на растеж. Голямото количество пестициди позволяват да се запази свежия вид на продукта за дълго време, като значително забавяте процеса на гниене. Използването на химикали обаче може да повлияе негативно на здравето. Ползите от сезонните зеленчуци и плодове Сезонните плодове и зеленчуци са истински склад за витамини. Те могат да повишат имунитета на човек и да донесат реални ползи на тялото му. Сезонните плодове съдържат много полезни елементи: каротин, витамини А, В, С, К и Р, фибри, нишесте, фруктоза, пектини, захароза, органични киселини, минерални соли. Ето защо е най-полезно да се консумира натурален продукт веднага след събирането. Но само собствениците на провинциални вили и техните приятели могат да ядат продукта "от градината“. Останалите трябва да се задоволят със стоки от магазина. Въпреки особено приятния вкус и атрактивния външен вид, не всички плодове се консумират веднага. В резултат на това концентрацията на хранителни вещества намалява. Сезонни зимни плодове Какво да ядем през декември: всички видове зеле, тиква, ряпа, праз, цвекло, моркови, дюли, райска ябълка, нар, червени боровинки, шипки, картофи, цитрусови плодове. Какво да ядем през януари: домати, репички, зеле, киви, праз, артишок, ряпа, пащърнак, различни цитрусови плодове. Какво да ядем през февруари: броколи, тиква, чушки, грозде, круши, ябълки и портокали. Сезонни пролетни плодове През пролетта има риск да се сблъскате с авитаминоза - липса на един или повече витамини, което засяга имунната система. Какво да ядем през март: всички видове зеле, чесън, репички, ряпа, целина, цвекло, моркови, картофи, портокали, киви, лимони, ябълки. Какво да ядем през април: салата от кресон и радичио, аспержи, спанак, репички, ревен, праз, зеле, авокадо, лимон, банан. Какво да ядем през май: аспержи, спанак, репички, бяло зеле, млад грах, краставици, ягоди, череши, нектарини, праскови, кайсии, салати: зеле, маруля, рукола. Сезонни летни плодове Много източници на свежест, витамини и минерали започват да растат през това по-топло време на годината. Сезонни есенни плодове От древни времена хората свързват есента с прибирането на реколтата. Лятото свършва, а плодовете, за които са положени много усилия и внимание, най-накрая са узрели. По това време хората се подготвят за зимата, но е важно да не забравяме, че есента е друго време на недостиг на витамини, пише Actualno.com. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Столичани, започва студен период, неделята ще бъде облачна
08:14 / 10.11.2024
Чужди туристи постоянно се снимат пред една нетипична атракция в София
09:10 / 10.11.2024
"Спаси София": Стига вече! Няма да приемем некачествена маркировка
10:46 / 10.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета