![](http://i.id24.bg/img/loader.gif)
ЗАРЕЖДАНЕ...
Какъв хляб ядат дълголетниците | ||||||
| ||||||
На тези места живеят не само най-дълголетните хора в света - голям процент хора над 100 години, но и групи от хора, които са остарели без сериозни здравословни проблеми като сърдечни заболявания, затлъстяване, рак или диабет. Изследването на Дан Бътнър показа, че дълголетието на хората в сините зони се влияе от качеството на живот, което означава всичко - от положителен поглед върху света и ниски нива на стрес до редовни упражнения и качествена храна. Синя зона В сините зони хората обикновено имат диета, базирана на местно отглеждани растителни храни (около 80 процента), допълнени с риба, яйца и млечни продукти. Най-дълголетните хора в света ядат средно около 65 процента храни, базирани на въглехидрати, като пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци и бобови растения. Месото се яде на по-малки порции от около 50 грама пет пъти месечно, а рибата на порции от около 100 грама три пъти седмично. Яйцата и млечните продукти се консумират в много умерени количества. Количеството захар, консумирана на ден, също е ограничено - не повече от седем чаени лъжички. Най-често срещаните течности са вода и чай, малко кафе и вино. В сините зони не е забранена консумацията на хляб. Всъщност хлябът се счита за основа на здравословното хранене. Но за разлика от голяма част от западния свят, където най-популярният хляб се прави от бяло преработено брашно, в сините зони хората ядат хляб, който само се пече. Четирите най-популярни вида хляб в сините зони Хляб с мая Хлябът с мая е популярен в Сардиния и Икария и се приготвя само от няколко съставки – вода, пълнозърнесто брашно и закваска. Благодарение на процеса на ферментация при направата, хлябът с мая има повече пребиотици и подобрява усвояването на хранителните вещества в организма. Пребиотиците подобряват здравето на храносмилателната система и укрепват имунитета. Хляб от пълнозърнести храни като пшеница, ръж и ечемик Жителите на Икария и Сардиния пекат собствен хляб от пълнозърнести храни като пшеница, ръж и ечемик. Техният хляб изглежда различно от това, което можете да намерите в магазините, защото се прави с минимални съставки. Пълнозърнестите храни са богати на диетични фибри, витамини от група В и минерали като магнезий, калий и желязо, които подобряват здравето на целия организъм. Пай хляб В Икария е изключително популярен вид пълнозърнест хляб (англ. pita bread), който върви добре с растителни източници на протеини – от хумус до варен боб и леща. Благодарение на използването на пълнозърнести храни за направата на този вид хляб, той също е богат на диетични фибри, витамини и минерали. Хляб от царевично брашно Царевичното брашно или смляната царевица се използва в храната от стотици и хиляди години, което не е изненадващо, като се има предвид, че е отличен източник на протеини, витамин А, диетични фибри и различни минерали. Царевицата се използва за приготвяне на всичко - от тортили до полента (традиционно италианско ястие), както и различни видове хляб, пише zdrave.to. Царевичният хляб е изключително популярен в Лома Линда, където се комбинира с брашно от спелта и ленено семе, които са отличен източник на омега-3 мастни киселини. |
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове? | ||
Да (584) | 53% | ![]() |
Не (404) | 37% | ![]() |
Не мога да преценя (111) | 10% | ![]() |
За контакти:
тел.: 0700 45 024
novini@sofia24.bg