ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Как влияят на човешкия организъм източниците на електромагнитни полета
Автор: Екип Sofia24.bg 16:05 / 26.10.2024Коментари (0)113
©
Много хора се питат как влияят на човешкия организъм източниците на електромагнитни полета като например комуникационните системи: базови станции за мобилна комуникация и всички цифрови телевизионни и радиопредаватели. Такива източници са далекопроводите за високо напрежение, трансформаторите на ток и други. Здравният риск е особено висок на места с голяма честота на източници на полета. 

Обикновено антените на мобилните оператори са върху жилищни сгради. Каква е силата на електромагнитното излъчване върху хората, които живеят точно под антената? Оказва се, че те са най-защитени, защото енергията се излъчва успоредно на антената, и то в много малък ъгъл. Надолу не се излъчва нищо.

Ако в конуса на излъчване попада съседна сграда на същата височина, тогава е опасно за хората там. А сградата, върху която е антената, почти не хваща сигнал от тази станция. Големият въпрос е дали да се строят станции върху училища. И отговорът е – по-добре върху училища, отколкото срещу училища. 

Конкретни заболявания от въздействието на електромагнитните полета възникват само при хора, работещи при много високи стойности на полетата. Това са един вид професионални заболявания. Сред тях са исхемична болест на сърцето, артериална хипертония, катаракта на очите.

При останалите хора не може да се очаква заболяване. Под влияние на електромагнитни полета при тях се появяват някои невропатии, особени поведенчески реакции, сърдечносъдови проблеми, но те не достигат до фазата на същинско заболяване. Въпреки това тези хора трябва да се следят от лекар и да се изведат от средата на сравнително високо електромагнитно поле. 

Много сериозни са облъчванията на лекари и лаборанти, които работят с ядреномагнитни резонанси. Това е изключително рисков контингент. За пациентите няма толкова голям риск от облъчване, защото изследването се прави до веднъж годишно. Докато лекарите са изложени на тези полета постоянно, защото се налага да влизат при пациентите по време на изследване, особено когато това са деца или трудноподвижни пациенти.

Рисков контингент са и работещите във физиотерапията, както и работещите в телекомуникациите – хората, които обслужват антените, радарните станции и т.н. В индустрията полета създават и генератори, които служат за топене на метали, за слепване на пластмаси, за сушене на дървесина, за обработка на стъпклопласти, бакелит. Контингентът в България, който работи в среда на високи електромагнитни полета, е повече от 300 000 души. 

Има хора, които се определят за свръхчувствителни към електромагнитни полета. Най-често те имат някакви неврологични симптоми – промени в кръвното налягане, тремор, топли или студени вълни, и то на възраст, когато не може да се очаква такова нещо. Освен това изпитват необосновани страхове, изпадат в психози. На тези пациенти са правени много клинични изследвания и те показват, че те не са чувствителни само към електромагнитните полета, а и към всякакви външни въздействия.

Някои от тях имат по-ниско съпротивление на кожата, поради което са много чувствителни към електрически ток. Други имат по-лабилна нервна система и организмът им е в състояние, което отива към патология. Ако не се овладее това състояние, тези хора може да стигнат до психоза. Те трябва да се изведат от средата, от която ги е страх.  

Един от тези хора си е облепил целия апартамент със станиол, за да се изолира напълно от електромагнитни полета. Станиолът затваря силовите линии на всички магнитни полета и екранира пространството. Само че е напълно естествено човек да живее в някакво електромагнитно поле. Ако той се изолира, ще се почувства зле. Да се екранираш от тези полета, да няма никакви лъчения от средата е още по-вредно. Цялата биосфера и цялото развитие на видовете е станало при наличие на лъчения в целия диапазон. Без тях се изолираш от естествената си среда.   

Къде до тялото да не носим мобилни телефони?

Не трябва да носим мобилен телефон близо до сърцето и до гениталиите. Безопасното разстояние е 15 – 20 сантиметра от тялото. Освен това не трябва да се спи с джиесем до главата. Най-важното е да водим кратки разговори. Слушането на музика през слушалки и воденето на разговори през слушалки решава проблема с вредното електромагнитно излъчване. 

Някои хора се питат кое поле е по-вредно – това на микровълновата печка или на рутера за интернет? Мощността на микровълновите печки е голяма, но те се правят така, че отвън да не излиза енергия. Ако се намирате на 20 – 30 см от вратата, не би трябвало да ви облъчва. Но с времето уредите остаряват, вратата на микровълновата печка се изкривява и могат да се получат утечки, които са много опасни. 

Мощността на рутера е много малка, но пък излъчва 24 часа в денонощието. Така че и за двата уреда трябва да се спазват правила за безопасност. При микровълновата печка човек не трябва да гледа какво се случва с храната вътре, а да седи на разстояние не по-малко от 40 см. А рутерът не е добре да се слага близо до главата, особено по време на сън, а още по-малко в стаята на деца, пише zdrave.to.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Национална баскетболна лига сезон 2024/2025
Градският транспорт в София
Зоологическа градина в София
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията