ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Как да се справите с неприятната миризма от сифона на банята?
Автор: Екип Sofia24.bg 16:17 / 22.07.2024Коментари (0)906
©
Вземането на душ трябва да е подобно на спа и релаксиращо преживяване. Но когато влезете под душа, а носът ви е атакуван от ужасна миризма, всички шансове за релаксация отиват направо в канала. И макар че миризмата от душа е просто отвратителна, добрата новина е, че повечето от причините за нея са лесно отстраними.

Прочетете нататък, за да разберете какво може да причинява миризмата в канала на душа, както и начините за отстраняване на проблема - и как да разберете кога е време да повикате професионалисти.

6 причини, поради които може да има миризма от канала

 

1. Отводнителният канал е запушен

Ако някой в дома ви е с дълга коса, има голяма вероятност запушването на канала да е причинено от косата, която всички ние естествено губим под душа. А всяка коса, която си проправя път в канализацията, осигурява идеалната среда за полепване на изплакнатия балсам и сапун. "Почти всичко, което измиваме в канализацията, е съставено от органични материали, които се разграждат с течение на времето, а това причинява неприятна миризма“, казва Никълъс Кларк от Norfleet Family Plumbing в Меса.

 

Лесно решение

За да предотвратите както запушването на канализацията, така и миризмата, която съпътства разграждането на органичните материали, Кларк препоръчва редовно да почиствате канализацията от натрупаните косми. "Използването на цип/лента всяка седмица за отстраняване на натрупаните косми е лесен и рентабилен начин да спрете появата на проблеми“, казва той. А ако душът ви е подгизнал заради канала, не забравяйте да дезинфекцирате, след като се погрижите за запушването.

2. Причината за миризмата в отводнителния канал на душа: Биофилм

 

Биофилмът е слузестото вещество, което се появява заедно с косата, която отстранявате от отводнителния канал на душа. Той има тенденция да мирише на развалени яйца и по същество представлява сбор от бактерии, които се развиват върху лепкавите остатъци от сапуни и шампоани. Дори се свързва с легионерска болест и други здравословни проблеми! Ако не сте почиствали канализацията си от известно време или ако запушването е престояло известно време, вероятно само използването на пръчка за премахване на косми ще бъде достатъчно, за да се отървете от лошите миризми. Отводнителният канал също трябва да се почисти, за да се премахне пълният с бактерии биофилм, който може да се е образувал там.

Лесно решение

Има няколко начина да се отървете от биофилма и да възстановите приятната миризма на вашия душ. "Само изсипването на сапун или препарат за почистване на канали вероятно няма да е достатъчно. Точно както търкате ръцете си, докато ги миете (за разлика от това просто да ги обливате със сапунена вода ), търкането на страните на тръбата за оттичане и Р-образния сифон е наистина дългосрочното решение“, казва експертът "Направи си сам“ Дейв от HouseBarons.

Той препоръчва да се използва четка с по-твърд косъм и дълъг гъвкав вал и казва: "Колкото по-добре си свършите работата по почистването на дренажната тръба и сифона, толкова по-рядко ще се налага да го правите.“ Преди почистването можете да използвате ензимен почистващ препарат или можете да използвате почистващ препарат "Направи си сам“ от една чаша сода за хляб, последвана от една чаша оцет. Оставете почистващия препарат да подейства за около 10 минути и след това се заемете с почистването.

3. Сифонът е сух

 

Миризмата на отпадни води, идваща от отводнителния канал на душа, може да е признак за сух P-образен сифон. Р-образният сифон е извитият контур под канализацията на мивката, ваната, тоалетната или душа. Цикълът в сифона се пълни с вода, което не позволява на газовете от канализацията или септичната яма да излизат навън. Ако този контур пресъхне, тези газове се просмукват в канализацията и си проправят път нагоре, причинявайки миризмата на отпадни води. Това може да се случи, ако не използвате душа редовно, особено през лятото, когато е горещо и водата може да се изпари бързо.

Лесно решение

"Използвайте душа често, особено през горещите месеци, за да осигурите правилно уплътнение на P-образния сифон“, казва Кларк. Ако става въпрос за втора баня, която не се използва много, изливането на около чаша вода в канала поне веднъж на месец ще поддържа сифона пълен с вода и ще предотврати излизането на миризма на отпадни води. Ако обаче нито едно от тези неща не помогне за премахване на миризмата, вероятно ще искате да повикате водопроводчик, тъй като причината може да е по-голям проблем с водопроводната система.

 

4. Замърсен P-образен сифон е причина за миризмата 

Ако косата и други замърсявания и отпадъци попаднат покрай оттичането в Р-образния сифон на душа, той също може да се запуши, което води до същата миризма на развалено яйце, каквато може да има запушеният отводнителен канал. За съжаление, достъпът до мръсния P-образен сифон е малко по-труден от този до мръсния или запушен отводнителен канал.

Лесно решение

 

Ако почистването само на отводнителния канал не е дало резултат, може да се наложи да разглобите Р-образния сифон и да го почистите. "Това обаче е малко трудно“, казва Дейв от HouseBarons, особено ако нямате лесен достъп. Ако достъпът ви е ограничен и не сте сигурни в стъпките, това може да е работа за професионален водопроводчик.

5. Отводнителният ви канал е мухлясал

Отводнителният канал на душа с мирис на мухъл може да е индикация за поява на мухъл под капака на канала. Мухълът е гъбично образувание, което расте и се разпространява върху всички видове влажни повърхности - и може да бъде опасно за здравето ви, ако бъде вдишано. Добрата новина е, че той лесно се отстранява.

Лесно решение

Свалете капака на канала на душа с помощта на отвертка и го накиснете за няколко минути в смес от една част белина и четири части гореща вода, която моментално унищожава плесените. Избършете мухлясалите остатъци и поставете капака на дренажа на мястото му.

6. Теч от канализационната тръба или запушена тръба

 

Ако сте разгледали и почистили всички горепосочени проблеми и все още усещате миризма на отпадни води, развалени яйца или мухъл, идваща от вашия отводнителен канал, това потенциално може да е индикация за голям проблем с тръбите, като например течаща отводнителна тръба. Течащата тръба не позволява на отпадните води да напуснат канализацията, което води до изтичането им в околното пространство под вашата вана или душ, казват хората от Benjamin Franklin Plumbing. Миризма на отпадни води, която не изчезва, може да означава запушена вентилационна тръба.

Лесно решение

 

Тъй като течащите тръби могат да доведат както до неприятни миризми, така и да причинят щети на дома ви, ще искате да повикате професионалист, който да установи и отстрани проблема. Ако имате достъп до вентилационната тръба, може да успеете да отстраните запушването, като пуснете вода през вентилационната тръба, но това е малко сложно и освен ако не сте супер сръчен майстор, най-добре е да го оставите на експерт. Водопроводчикът ще направи димна проба, която е ефективен начин за установяване на евентуални пукнатини или компрометирани елементи на вентилационната система - казва Кларк, цитира actualno.com.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в София
Отношенията София-Скопие
Борба за влияние в Близкия Изток
Секретна операция: Задържаха известен диригент за присвояване на много пари
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията