ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Как да разберем дали сиренето на шопската салата в ресторанта е истинско?
Автор: Екип Sofia24.bg 15:33 / 19.09.2024Коментари (0)997
© Plovdiv24.bg
По-строги правила за ползването на имитиращи продукти в заведенията въвежда Министерството на земеделието. В магазина е задължително имитиращите продукти да са отбелязани на етикета, но в ресторанта никъде не се отбелязва дали сиренето върху шопската салата е имитиращ продукт. С готвените промени предоставянето на тази информация в заведението за обществено хранене ще стане задължително.

Каква е разликата в цените на сиренето и на имитиращия продукт?

Средната цена на имитирация сирене продукт е 5 лева за килограм. В същото време цената на сиренето върви между 15 и 20 лева за килограм или 3-4 пъти по-скъпо от имитацията. Как обаче би се отразила замяната на сиренето с имитиращ продукт на цената на шопската салата.

За целта проверяваме 6 основни продукта за една порция според калкулация в рецептурник: домати (150 гр), краставици (150 гр.), сирене (50 гр.), лук (25 гр.), чушки (50 гр.) и олио (5 мл.).  

Към момента цената на доматите средно е 4 лева, 150 грама биха стрували около 0,70 лева. Същата е и средната цена на краставиците. Лукът струва 1,49 лева за кг, а 25 грама са около 0,05 лева. Средната цена на чушките е 3 лева, а 50 грама излизат 0,20 лева. 5 мл. олио е около 0,02 лв.

 

50 грама сирене излиза около 1 лев. 50 грама имитиращ продукт обаче излиза 0,25 лева. Тоест шопската салата в ресторантите, които слагат имитиращ продукт трябва да е чувствително по-евтина, от при тези, които слагат сирене. Остава отворен въпросът това дали ще е случи и кой ще следи за спазването му.

При приготвяне вкъщи, салатата със сирене излиза около 2 лева, а тази с имитиращ продукт около 1,25 лева.

 

Мандрите у нас произвеждат все повече имитиращи продукти

За първите 4 месеца на годината от млечните храни с растителни масла са произведени 4 365 тона, а през предходната година количеството на саламурените и чедеризирани имитиращи продукти е било 3634 тона. 

Въпреки, че сме традиционен производител на млечни продукти, в страната ни се внасят доста млечни продукти. При сирената и изварата през 2023 г. сме получили 10 574 тона от Германия, 6 921 тона от Полша и 6 475 тона от Нидерландия, както и още 13 617 тона, в които сериозен дял заемат млечните продукти от Италия, Румъния и Белгия, пише сайтът Agri.bg.  

Вносът на млечни продукти и на непреработено мляко директно се отразява на родното производство, което се свива под натиска на ниските изкупни цени, наложени от изкупвачите на мляко.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Зима 2024/2025 г.
Столичен общински съвет 2024-2028г.
51-ото Народно събрание
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията