ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Как АІ може да прогнозира упадъка на градската среда?
Автор: Екип Sofia24.bg 16:08 / 13.11.2023Коментари (0)173
©
Учени от университетите в Станфорд и Нотр Дам в сътрудничество са създали програма, базирана на изкуствен интелект, която обработва снимки и съдържание от градската среда  – сгради, пътна инфраструктура и дори графити, и открива определено тенденции-упадък или разцвет на определена зона. За това разказа футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето“ на Радио "Фокус“ с водещ Ива Дойчинова.

Изкуственият интелект очертава проблематични зони в градовете на базата на структурирана информация, която показва упадък на сградите, гетоизиране, появата на социални неравенства. "Това става на принципа на анализ на действителност и косвени белези, които не са само визуални“, допълни доц. Тодорова.

Проектът има за цел изкуственият интелект да започне да обработва и друга информация, като статии за тези градски зони. "По този начин ще има двойно доказателство, че това, което регистрира като разцвет или упадък, е потвърдено и от репортажи на журналисти или дискусии в социалните медии от самите граждани“, обясни футурологът.

Този подход според нея може да се използва от градоначалниците като ранна диагностика на проблемите и намиране на най-оптималните решения.

"Преди да се пристъпи към каквото и да е действие в посока на превръщане на една инфраструктура в умен град, може да се направи този първичен анализ с изкуствен интелект. Тогава мерките ще бъдат направени с хирургическа прецизност“, смята доц. Тодорова.

Базата данни за града трябва да включва различни направления – снимков материал, информация за пътна инфраструктура, за светофари и сгради. "Когато изкуственият интелект събере всичко, плюс информацията за брой обитаващи и пътуващи всеки ден към града, за да работят, първото нещо, което градоначалникът би могъл да направи, е да каже къде е проблемният трафик и защо. Към момента се ползват такива системи, но те не са базирани на изкуствен интелект, а на статистически наблюдения, че в определени дни от седмицата има по-натоварени зони“, обясни футурологът.

Концепцията за интернет на нещата (IoT) е друго направление, в което изкуственият интелект може да бъде използван. Контейнерите за събиране на боклук например могат да бъдат снабдени с дигитални устройства, които да дават в реално време информация за съдържанието, кога трябва да се съберат и кога би било най-удобно съобразно трафика.

"Градоначалниците трябва да са отворени към този тип технологии. Те не са толкова скъпи на фона на проблемите, които биха могли да решат. Освен чисто практическото приложение и подобаване качеството на живот на хората, изкуственият интелект може да помогне за взимане на определени социални мерки за дадени райони в упадък“, заяви още доц. Тодорова







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
Лято 2024
Газови доставки
Водна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията