![](http://i.id24.bg/img/loader.gif)
ЗАРЕЖДАНЕ...
Използването на микровълнова фурна прави храната по-малко здравословна? | ||||||
| ||||||
Микровълновите фурни използват микровълново лъчение за затопляне на храната. Микровълните карат водните молекули в храната да вибрират, генерирайки топлина, която се разпространява през околните молекули, за да загрее и следователно да сготви храната. Този процес може да повлияе на витамините и хранителните вещества в нашата храна, но тези промени не са уникални за готвенето в микровълнова печка – това е резултат от нагряването. При нагряване на храната някои витамини, като витамин С, могат да се разградят, но това е продукт на процеса на нагряване и ще се случи независимо дали храната е приготвена на котлон, в обикновена фурна или в микровълнова печка. Протеините също са "денатурирани“ – това е термин, който звучи като "натуралността се премахва“, но просто означава, че протеините се разграждат и това се случва, когато се нагряват по някакъв начин за готвене. Друг начин, по който хранителните вещества могат да бъдат загубени, е чрез готвене на храна във вода – проучванията показват, че варенето на зеленчуци позволява на хранителните вещества да изтекат във водата за готвене – която след това обикновено се изхвърля. Това означава, че се регистрират по-големи хранителни загуби при варене, отколкото при готвене на пара или пържене – или в микровълнова фурна, пише BBC. Всъщност най-добрият начин да запазите витамини и хранителни вещества при готвене е да използвате кратки времена за готвене, които ограничават излагането на топлина и метод на готвене, който използва възможно най-малко течност – две неща, които са лесни за постигане с микровълнова печка, въпреки че проучванията показват, че най-добрият начин да запазите хранителните вещества в зеленчуците е да ги приготвите на пара. Така че, ако обичате да използвате микровълнова печка – продължавайте! В някои случаи вашата храна всъщност може да е по-питателна! |
За контакти:
тел.: 0700 45 024
novini@sofia24.bg