ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Иван Добчев натри носа на цензурата
Автор: Екип на Sofia24.bg 10:22 / 09.03.2008Коментари (0)2304
Иван Добчев натри носа на цензурата. Скандалният режисьор, който беше принуден да стопира репетициите на "Лазар и Исус" в пловдивския театър, сега извади спектакъла в собствената си работилница "Сфумато". Както е знайно, в Града под тепетата агитката срещу постановката поведе митрополит Николай. Защото някой му беше казал, че на сцената ще излязат голи хора и ще споделят житейската си философия от името на Бога. Драматургията на великия Емилиян Станев тогава беше заклеймена от канониста. "Той е обсебен от Сатаната, неговите текстове са като отрова в чаша вода беше и вероятно остава мнението на Николай, известен с категоричните си изказвания. Митрополитът преди време сподели с миряните, че познава писанията на Станев и сърцето му се е изпълнило с болка за писателя и за режисьора. Защото и двамата се били изкушили не от спасителната светлина на словото Божие, а от мрака на душепогубващите басни.

Сега Добчев просто извади в София своята версия по Станев. В нея артистите без дрехи са двама - Димитър Марков и Елена Димитрова. Защото историята е за автентичната човешка същност, но това надали може да развълнува ревностен богослужител. Умствено изостаналият и добродушен Лазар умира, после възкръсва като свой антипод.

Превръща се в зъл и нетърпим персонаж което никак не се харесало на митрополита.

Пипалата на родната религиозната цензура се простират дори до приказките за приспиване. Появата на Хари Потър манията раздвижи духовните среди. Техни представители анатемосаха магиите като дело на Сатаната и приказните същества в измисления свят. Много различни реакции трябваше да понесе малкият читател от фанатични до умерени и сдържани.

В ушите на по-слабо религиозните граждани Сатана звучи също толкова фантастично, колкото Лорд Валдемор, злият герой от сагата.

Николай Райнов е отлъчен от православната църква през 1943 г. Обвинен е, че поставя под съмнение и интерпретира непорочното зачатие. Самият той коментира в съда: "В романа "Между пустинята и живота" казвам, че Исус Христос е син на любовта а не е рожба на брак. Изтълкуваха това малко по-цинично - че съм бил нарекъл Богородица проститутка. Очевидно е, че моите обвинители не са чели романа. Вдигна се тогава една кампания срещу мен от страна на разни ратници, на разни стари генерали, на разни владици и попове. Но не ми се даде възможност да им отговоря в печата."

Без право на защита писателят е изхвърлен от християнството, защото се опълчва срещу конюнктурата.

Една от последните победи на църквата е в БНТ. През 2002 г. Канал 1 сваля от програмата "Последното изкушение на Христос" на холивудския бунтар Мартин Скорсезе. Лентата по гениалния роман на

Никос Казандзакис изправи на нокти пуританите и духовниците с интерпретацията на вечните ценности. Затова се наложи на родна земя те да бъдат опазени. Така на "Сан Стефано" богохулството беше спряно о време.

Първата известна жертва на цензурата е Сократ, който през 399 г. преди Христа е обвинен в незачитане на боговете и поквара на детския морал. Осъден е на смърт, защото казва на последователите си, че трябва да търсят, а не сляпо да вярват.

За цензурата няма значение срещу кого се изправя. Галилео Галилей е обявен за еретик, защото казва, че Земята не е центърът на Вселената. От този момент той прекарва живота си под домашен арест. Преди двайсет години Салман Рушди издава роман със заглавие "Сатанински строфи". Книгата е добре приета на Острова, но разбуни духовете в ислямския свят. Иранският лидер Аятолах Хомейни решава, че произведението обижда мюсюлманите и обявява награда за главата на автора

На Рушди е осигурена охрана, но смъртната присъда продължава да е актуална.

громен е списъкът с филми и книги, забранен по една или друга причина. Интересна е вината на автора на книгата "Перфектен брак", писана около 1600 г. В нея се препоръчва на съпрузите да разнообразят секса си и с други пози освен мисионерската. Католическата църква се възмутила, забранила четивото и за малко не изгорила на кладата злощастния писател.

Източник: в. "Стандарт"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бури и градушки 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Задържаха Джейхан Ибрямов по разследване за купуване на гласове
Катастрофи в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да (577) 53%
Не (398) 37%
Не мога да преценя (109) 10%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията