
ЗАРЕЖДАНЕ...
Италиански сомелиер: В България се правят качествени вина, но трябва да се популяризират | ||||||
| ||||||
С какво се различава вкусът на сицилианското вино? Кое е по-интересното в него? Трудно е да се обясни вкусът. По принципи сицилианските вина са силни и персистентни на аромата, много плодови. Това е характеристиката на сицилианските южни вина. В Италия какви вина се предпочитат? Какви вина се пият: по-отлежали или по-млади? В Италия се предпочитат хубави вина. По принцип вината зависи с какво се комбинират. Аз, като преподавател по сомелиерство отговарям така: зависи с какво се комбинира виното. Защото ако имате ципура със сицилиански зехтин, тогава тя върви с хубаво сицилианско вино като например Zibibbo, което получи златен медал тая година. Ако ние ядем една лазаня болонезе, тогава е по-добре да имаме едно червено, по-силно вино. Ако ние ядем една поркета, ето това "Примитиво“ е много хубаво вино. Поркета е свинско месо, което се обезкостява. Правите ли вина, които не изискват мезета, без мезета да се пият? По принцип има. Има вина, които ние наричаме vino da meditazione. Това е вечеря на балкон, или на тераса, гледате Луната и пиете вино. Когато ни питат това вино с какво върви, ние казваме: това вино може да върви с шума на каруца. Не е нужно да търсите нещо за ядене, с което да го пиете. Колко популярно е виното като напитка в Италия? Ако отиде човек в ресторант, какво предпочита: по-силни питиета, или вино? По принцип виното е това, което се предпочита. Италия е страна на виното. Старото име на Италия е Енотрия, което точно означава винен народ. Може ли да се конкурират италианските с българските вина? Абсолютно нямат шанс. Вие сте толкова далеч. Не, не, шегувам се. Значи, аз съм в България от 1990 година. В бранша съм доста популярен. 90-та година България имаше хубави вина. Но в един момент изчезнаха всички хубави вини, и само търговски фирми правят вино, за да печелят. В последните години тенденцията се смени – сега се правят хубави вина, качествени вина. Това, което трябва да се прави, е да се популяризират българските вина. Но иначе да, има качество. Кое е най-любовното вино? Пак отговаряме по-същия начин: зависи с какво. Например напоследък за Керацуда като бяло и ароматично вино направих мастер клас да обяснявам точно за историята на Керацуда и с какво се пие Керацуда. И според мен това, което трябва да се спонсорира, е българският Мавруд. Аз често казвам, че според мен трябва Мавруд леко да се коригира с Мерло, да се омекотява, да е по-пенливо вино. Но вече виждаме, че тук доста хубави Мавруди се правят. Какви са ви впечатленията, умеят ли българите да разграничават хубавото от лошото вино? Българите имат култура за вино, обичат хубаво вино и търсят хубаво вино. Българите са обикаляли много и търсят, и знаят какво да търсят, и какво да пият. Аз одеве ви попитах кой е най-любовното вино, в смисъл, ако си на среща с любим човек, кое вино ще препоръчате да се пие? По принцип едно Nero d'Avola Riserva ще пия, ако съм на червено, или едно младо Zibibbo. Това са вината, които по принцип ще пия по моя инициатива на такава среща. |
За контакти:
тел.: 0700 45 024
novini@sofia24.bg