ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Истината за месото във фризера и полезните му свойства – не е това, което очаквате
Автор: Десислава Томева 16:37 / 08.10.2024Коментари (0)1040
© Blagoevgrad24.bg
Замразяването на храни е един от най-разпространените методи за запазване на свежестта и хранителните вещества. Въпреки това, много хора се питат: Губят ли полезни свойства замразените храни? Отговорът не е еднозначен.

Нещо, което малко хора знаят, но учените твърдят – замразените храни запазват хранителните вещества в значителна степен, особено ако са замразени веднага след събирането /плодове, зеленчуци/ или производството.

Например, зеленчуците, замразени в момента на тяхната зрялост, често съдържат повече витамини и минерали от тези, които са били съхранявани в хладилника за дълъг период от време. Важно е да се знае, че замразяването не е "грешно" - то е просто различен метод на съхранение, който ни позволява да пазаруваме на килограм и да се запасяваме с хранителни продукти за по-дълго време.

Веднъж размразени, продуктите трябва да бъдат и размразени, за да ги употребим в кухнята. Изборът на метод за това действие е от съществено значение. Най-добрите и безопасни начини за размразяване включват:

В хладилника: Най-препоръчителният метод, тъй като позволява постепенно размразяване при контролирана температура, което предотвратява размножаването на бактерии.

В микровълновата: Удобен вариант, особено когато нямате много време. Важно е да използвате функцията за размразяване и веднага да готвите храната след размразяването.

Стайна температура: Може да се използва за малки количества храна, но не е препоръчително за дълго време, тъй като това увеличава риска от развитие на бактерии.

Топла вода: Не е препоръчително, тъй като може да доведе до неравномерно размразяване и загуба на хранителни вещества.

И тук идват примерите от нашия бит. Все четем статии от световни медии и гледаме да подражаваме на здравословните съвети, но сме си българи, живеем в България и си имаме характерни привички.

Прост пример: Ако имате роднини на село, които колят прасе веднъж годишно, например, замразяването е единственият начин да запазите голямото количество месо. За да се уверите, че месото ще запази качествата си, важно е да го разделите на порции, да го опаковате добре в подходящи опаковки и да запишете датата на замразяване.

Нека не забравяме липсата на време и тичането от офиса до училище, детската градина или просто до дома.

Домакините, които нямат време за ежедневно пазаруване, могат да се възползват от замразените храни, за да приготвят бързи и здравословни ястия. Замразените зеленчуци и плодове са перфектни за бързи смутита, супи и ястия, а замразеното месо може да бъде основа за много рецепти, приготвени за кратко време.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Избори в САЩ
Катастрофи в България
51-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Предаване "Цветовете на Пловдив"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията