ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Интересен робот създадоха ученички от НПМГ
Автор: Живко Кръстев 14:52 / 12.12.2023Коментари (0)219
©
Проектът "Младежи в кръговата икономика" вдъхновява все повече момичета и млади жени да бъдат в STEM специалности, свързани с наука, технологии, инженерство и математика. Това каза Илияна Христова – експерт "Младежко предприемачество" в Junior Achievement Bulgaria, в предаването "Човекът на фокус" на Радио "Фокус".  

Проектът е на Европейския институт за технологии и иновации. В основата му стои платформа за онлайн обучение. Тя предоставя знания за кръговата икономика, развива дигитални и лидерски умения, поясни Илияна Христова.  

Чрез инициативата "Младежи в кръговата икономика“ Рая, Мила и Мария от НПМГ "Акад. Любомир Чакалов“ създават прототип на робот – FIXON, който анализира околната среда с множество сензори и определя опасността от избухване на пожар на дадено място. Дронът ще изпраща сигнали с ултразвук към обитателите на дадена територия, за да могат да напуснат периметъра на опасност. С този проект те представят страната ни на престижния форум в Брюксел "Women and girls in STEM“.  

Рая е математик, Мила е физик, а Мария е химик. Те преминават курсовете на програмата, включително и такъв по роботика, в който навлизат в тази проблематика.  

"Мисля, че беше огромен плюс за нас това, че сме от различни специалности, тъй като така можем да обединим всички знания, които имаме, и съответно да създадем това, което успяхме“, разказва Мария. 

"На мен най-много ми хареса брейнстормингът. Според мен това да си креативен е най-интересната част в такива проекти. Тази задача изискваше повече креативност, не толкова дълбоки знания в сферата на роботиката“, разказва Мила.  

Роботът е предвиден да работи в гористи местности и полета и по-труднодостъпни терени. "Създадохме дрон, който с множеството си сензори за влажност и за температура преценява къде може да има опасност от пожар. Създадохме една линейна система, в която влизат всички тези измервания. Пресмята се температурата, в която е най-голяма вероятността да избухне такъв пожар. Целта е да информираме екипи преди такъв пожар да се случи и съответно той да бъде предотвратен. Искаме да влагаме повече информация в някои европейски сайтове и карти, които отговарят за горските пожари“, обясни Рая.  

Дронът взима проби от почвата, които изследва. За целта той трябва да кацне на повърхността на земята, допълни Мила. Останалите параметри, които следи, могат да бъдат изследвани и във въздуха. "Когато събере всички данни, дронът ги анализира и съответно получаваме резултатите, които ни трябват, за да преценим какъв е рискът от пожар.“ 

Снабден е с инфрачервена и LiDAR камера. "Инфрачервената камера може да засече влажността в околната среда, в растенията, а пък LiDAR камерата може да направи терен, по който евентуално екипите, които трябва да стигнат до местоположението, да се ориентират възможно най-бързо и да не преминават през повече препятствия, отколкото трябва“, разказа още Рая.  

Засега проектът е на идейно ниво.  

Те разказаха, че на форума в Брюксел участие са взели 90 отбора от повече от 20 държави. България е била държавата с най-много подадени проекти. "Това да ни изберат на национално ниво беше достатъчно голямо. В последствие от тези около 20 проекта се избират трима финалисти, които да отидат на финала, да представят проектите си, те да бъдат обсъдени от жури и да се гласува най-добрия. Трите най-добри бяха тези на Малта, на Люксембург и на България. Другите отбори също имаха много интересни идеи. Определено беше на само полезно, но и вдъхновяващо“, разказа още Мария.  

"Това, с което трите печеливши отбора се отличихме, беше креативността и това, че бяхме избрали нещо по-различно“, допълни Рая.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
Лято 2024
Газови доставки
Водна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията