ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Има различни видове ябълки, но кои са най-полезните | ||||||
| ||||||
Освен това ябълките съдържат много витамин С, който има антиоксидантни свойства. Благодарение на него тялото ни абсорбира желязо, поддържа здрави тъканите ни, стимулира имунната ни система и подпомага произвеждането на повече колаген за здрави коса, кожа и нокти. И не на последно място, в тези плодове има и кверцетин - флавоноид с антиоксидантни свойства, за който проучванията показват, че има връзка с намаления риск от развитието на сърдечно-съдови заболявания. Наред с това ни предпазва и от алергии, тъй като действа като естествен антихистамин. Ползите от консумацията на ябълките изглежда са толкова много, колкото са и самите видове ябълки. Независимо дали хапваме Грени Смит, Златна превъзходна, Хъникрисп или Гала, със сигурност си осигуряваме ползи за здравето. И въпреки това, различните сортове действително съдържат различни вещества и качествата им ги правят по-полезни в определени аспекти. Червените ябълки например се оказват най-богати на антиоксиданти. Всъщност, колкото по-тъмен е цветът на ябълката, толкова по-богата на антиоксиданти е тя. А те от своя страна помагат за неутрализиране на свободните радикали в тялото ни, които могат да причинят увреждане на клетките и да доведат до заболяване. Най-много витамин С пък можем да си набавим от сортовете Пинк Лейди и Макинтош. А в случай че даваме приоритет на приема на фибри, е най-добре да изберем Хъникрисп или Грени Смит. Независимо от вида ябълки, които предпочитаме, е препоръчително да ги ядем сурови и необелени. Кората далеч не е за изхвърляне, тъй като и в нея се съдържат фибри и антиоксиданти. Готвенето на плодовете от друга страна ги лишава от витамин С-то, което е разтворимо във вода и не особено издържливо на високи температури. Колкото до съдържанието на захар в ябълките, в сорт Грени Смит то е по-малко в сравнение с други и това го подсказва по-тръпчивият им вкус. Докато в тях има около 9.6 грама захар на 100 грама плод, в същото количество Фуджи има по-малко от 12 грама захар. Въпреки наличието на захар в ябълките, това далеч не означава, че трябва да ги избягваме. Естествената захар реално е здравословен източник на енергия, затова и хапването на плодове заедно с протеин ни кара да се чувстваме по-енергични, пише USA Today, цитиран от lifestyle.bg. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Жители на столичния район "Изгрев" протестираха заради презастрояването
19:47 / 19.11.2024
Румен Радев за войната в Украйна: Всяка ескалация е опасна игра с огъня
15:45 / 19.11.2024
Такситата блокират АМ "Тракия", пускат само коли на специален режим
11:43 / 20.11.2024
Карлос Контрера: Докато не се разчистят тези гета, проблеми ще има!
09:42 / 19.11.2024
Задържаха моториста, блъснал баба и внуче на столичния булевард "Гешов"
08:04 / 20.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове? | ||
Да (578) | 53% | |
Не (399) | 37% | |
Не мога да преценя (109) | 10% |