ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Христофор Колумб ни ги "дари", а и до днес у нас и в света са неизменна част от менюто | ||||||
| ||||||
Споровете около чушките при тяхната обработка чрез печене доказват единствено огромното значение, което сладките разновидности на американското растение имат за нас. Само едно положение остава безспорно при чушките - както в свеж вид, така и печени чушки, сладки и лютиви, те са неизменно вкусни. Не само това, те са забележително полезни за здравето. Считат се дори за мултивитаминен източник или фабрика за витамини. Най-хубавото е, че при печене, готвене или консервиране на чушките те загубват съвсем малък процент от полезните си вещества. Несъмнено този толкова познат и обичан зеленчук заслужава широко запознаване с него, пише специализираният сайт gotvach.bg. Ако направим равносметка, чушките са сред най-обичаните зеленчуци, с огромен принос не само за нашата привързаност към родното място, но и за разнообразието на кулинарните ни традиции, в които червената чушка заема почетно място. И това е обяснимо, тя е в лютеницата във всичките нейни варианти, среща се като сушена за зимата, в туршии с чушки и какви ли още не кулинарни изкушения. Като всекидневен зеленчук чушката до такава степен се е превърнала в неизменна част от ежедневното ни меню, че рядко се замисляме кога е пристигнала по нашите земи и откъде. За нейна родина се приемат Южна Америка и Западна Индия. Откриването на зеленчука е в началото на XVІ век от испански изследователи, които пренасят чушките в Европа. Първоначално само зелените чушки били използвани, след това стават известни и червените. Всъщност червената и зелената чушка са плод на едно и също растение, но в различен стадий на зрялост. Червените, които са оставени на стръка почти до края на лятото, са много по-ароматни и сладки, но и зелените чушки имат своето очарование и приложение. С лекия си дъх, свежия си и суров вкус, те са неизменна съставна част в първите летни салати. Червените чушки са богати на различни витамини и минерали, ето най-важните от тях: Витамин С - една средно голяма чушка осигурява 169 % от необходимия дневен прием на витамин С, което прави червената чушка един от най-диетичните и богати източници на витамина. В 100 г плод количеството витамин С е 128 мг. Витамин В6 - 0.3 мг за 100 г плод, което е 15 % от дневните нужди от този витамин. Витамин В6 играе важна роля в образуването на червени кръвни клетки. Витамин К1 - 4.9 мкг, което предствлява 6 процента от дневните нужди. Този витамин е важен за съсирването на кръвта и здравето на костите. Калий - 211 мг за 100 г чушки - минералът калий е от съществено значение за здравето на сърцето. Фолиева киселина - известна като витамин В9, фолиевата киселина изпълнява различни функции в човешкото тяло, но е от особено значение за бременните жени. В 100 г чушки се съдържат 46 микрограма от него, което отговаря на 11 %от дневните нужди. Витамин Е - силен антиоксидант, който е от особено значение за здравето на нервите и мускулите. В 100 г има 1.6 милиграма или 8 процента от дневните ни нужди. Витамин А - 63 процента от дневните нужди се осигуряват от 100 грама чушки. Витаминът е важен за зрението. Други важни минерали в състава на чушката са магнезият в съдържание 12 мг, фосфорът с 26 мг. Колкото и да е учудващо, в чушките има и процент мазнини, които осигуряват така важните омега 3 и 6, съответно по 25 и 45 милиграма на 100 грама. Здравословни ползи: подобрява здравето на очите, понижават риска от анемия, помагат за понижаване на теглото, полезни са за красива кожа, коса и нокти, мощен антиоксидант са. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Голям шеф в банка и работещ в телевизия изнудвани с голи гей снимки
12:26 / 25.11.2024
След като влак дерайлира край София: Възстановено ли е движението?
08:32 / 24.11.2024
Слънчева неделя с температури до 10 градуса
08:29 / 24.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове? | ||
Да (578) | 53% | |
Не (399) | 37% | |
Не мога да преценя (110) | 10% |