ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Христина Спасова: Да започнем заедно едно прекрасно фестивално лято с "Франкофоли" в Пловдив
Автор: Цвети Тончева 12:32 / 06.06.2024Коментари (0)1053
©
В Пловдив ще се проведе седмото за България издание на най-големия международен франкофонски фестивал "Франкофоли". Интервю за предаването "Цветовете на Пловдив" по Радио "Фокус" с Христина Спасова - директор на фестивала в България, за тазгодишната програма и изпълнителите, които ще радват пловдивчани и гости нна града. Международният фестивал "Франкофоли" ще се проведе на 21 и 22 юни на стадион "Христо Ботев". Фестивалът се провежда с подкрепата на Фондация "Пловдив 2019".

 

Кажете ни, кои са новите имена, които ще попълнят афиша на "Франкофоли" в Пловдив?

 

Новите имена, които попълват афиша на "Франкофоли" в Пловдив на стадион "Христо Ботев“ тази година е българският артист Иво Димчев и и младият артист от Франция Алексис Карлие. Те са последните попълнения на тазгодишното издание, така общо стават 10 изпълнители, за всяка вечер имаме по 5-ма. Вратите на стадион "Христо Ботев“ ще бъдат отворени още в 17.00 часа. На 21 юни започваме с Иво Димчев, след това Нувел Ваг, Ищар и Уили Уилям , за да продължим на 22 юни с Алексис Карлие, Барбара Прави, която стана втора на Евровизия 2021 от страна на Франция, френската група Deluxe, френската певица Неж и завършваме с триото Rudimental, които са хедлайнерите на втората вечер. Очакват ни много забавления, танци, хубаво време надяваме се тази година. Но пък тук дори времето не може да ни уплаши, защото най-доброто, според мен, съоръжение в момента в България – стадион "Христо Ботев“, има и козирки. Така че, ако нещо ни изненада времето, всички може да се скрием и да пеем, да танцуваме под козирките на стадион "Христо Ботев“.

 

Какво казвате, танци, нещо специално ли има, или просто имате предвид от настроение и от хубавите изпълнители, които присъстват?

 

От настроение и хубавите изпълнители. Така сме ги подбирали, че всички са доказани, с много награди, участвали по много фестивали, така актуални и световни звезди, които пристигат в Пловдив специално за "Франкофоли". Тук е място да благодарим, че Община Пловдив и Фондация "Пловдив 2019" отново застават зад гърба ни, така че много благодарим и сме убедени, че хората, които пропуснаха миналогодишното издание, тази година ще поправят това нещо и ще бъдем заедно на стадион "Христо Ботев“. Ще бъде отново обособено градче с напитки, храни, забавления за децата. Тази година децата до 16 години влизат безплатно на концертите. Така че това е един жест към нашата публика малко да вдигнем възрастта, в която влизат децата безплатно, като могат да се насладят те и родителите им на прекрасните изпълнители.

А какво можем да кажем за тези, които не познават Иво Димчев? С какво е специален той?

 

Той е ексцентричен, интересен. В последно време неговите изпълнения са най-вече в Америка, в Ню Йорк. Френският екип – ние изпрашваме всичките артисти до френския екип, с които заедно съгласуваме програмата – бяха доста впечатлени и пожелаха този наш артист да бъде на "Франкофоли" в България, а защо не и някои от другите фестивали по света. Както знаете, това е голямата ни цел, тъй като ние сме седем фестивала, обединени в една платформа – освен в Пловдив, фестивалът се провежда във Франция, Белгия, Нова Каледония, Монреал и Люксембург. Така че идеята на тази платформа е да си разменяме артисти, наши български артисти да гостуват в тези държави и обратното. Така че може да започнем с Иво Димчев и например някои от нашите известни артисти, за да продължим тази традиция и следващата година.

 

И за Алексис Карлие да кажете нещо. Той е също млад певец.

 

Той е участвал в "Гласът на Франция“, бивш колоездач, много успешен, но поради контузия прекъсва кариерата си и се отдава на пеенето. Изключителен глас, много широк диапазон, много интересно пее. Ютубър е и младите доста го харесват. Така че сме се погрижили за всекиго да има по нещо и да наслади сетивата си до безкрай.

 

Да. Виждам, че при подбора ви има присъствие на хора, които са завладели социалните медии. Вие сте споделяла и друг път как подбирате изпълнителите за този фестивал. Може ли пак да кажем всъщност кой ви помага да правите тази селекция?

 

Тъй като ние сме представители на френски фестивал La Rochelle FrancoFolies, цял екип от хора, които се занимават с артисти, веднага след като приключи изданието през 2023-та, започваме да обсъждаме кои артисти са свободни и кои са в турне, и кои могат да присъстват и така да се съчетае програмата им, за да могат да ни уважат. Съгласува се всичко, преглеждаме, спорим.

 

Тоест, определя ги цял екип?

 

Да, голям екип от хора, разбира се френският екип имат главната дума за това как трябва да изглежда фестивалът и откъм звук, озвучаване, сцена и откъм артисти, а ние единствено налагаме това, което все пак се слуша и в нашата страна, защото не всички фрески артисти, които са познати във Франция, са познати и тук. Може би ще дойде времето, в което ще ги представяме на хората като ни имат доверие и без да е познато лицето ще дойдат на фестивала, но все още трябват познати имена, за да може да натрупа фестивалът устойчивост и хората да вярват, че като дойдат, ще получат нещо качествено, нещо хубаво, и тогава наистина ще дойде време да представим и на още сцени млади френски артисти.

 

А как върви продажбата на билетите? 

 

Върви, както при всички събития, иска ни се повече, но за сега е по-лежерно, може би защото има и избори, може би защото хората още не са си направили програмата за лятото.

 

А може би чакат последните дни.

 

От вашия ефир призовавам да започнем заедно едно прекрасно фестивално лято от Пловдив, от стадион "Христо Ботев“. Мястото ни е ново и съм сигурна, че това съоръжение тепърва ще посреща много световни звезди, и нека да поставим началото с "Франкофоли". Сигурна съм, че всеки ще си тръгне с много позитивно, весело и хубаво настроение.  

 

Да. Миналата година времето малко се мръщеше времето.

 

Мръщеше се, но въпреки това дойдоха много хора, много хора пяха и танцуваха. Така че времето не ни плаши, когато имаме нужда от култура, от нещо позитивно и хубаво.

 

От хубави емоции.

 

Да, а ние обещаваме само такива.

 

Много ви благодаря! Успех! Очакваме го и ние с голямо нетърпение фестивала.

 

Много ще радвам. Благодаря ви за което!  Чакаме ви и ние!


Още по темата: общо новини по темата: 56
21.05.2024 »
21.05.2024 »
16.04.2024 »
19.03.2024 »
13.03.2024 »
06.03.2024 »
предишна страница [ 1/10 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
50-ото Народно събрание
Войната в Украйна
Катастрофи в България
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Тежка катастрофа в столицата: Момче и момиче са загинали!
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията