ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Хранопроводът, пълен с храни, съдържащи люто, също може да причини хрема | ||||||
| ||||||
Какво прави храната пикантна Химикал, наречен капсаицин, обикновено е виновникът, когато почувстваме парене от пикантна храна. Съединението е активната съставка в лютите чушки. Намира се предимно в тънката мембрана, която държи семената, въпреки че може да бъде открит и в месестата част на някои люти чушки. Има някои други химикали, които предизвикват подобна реакция, като алил изотиоцианат, съединение, намиращо се в някои кръстоцветни зеленчуци, което придава вкуса на обикновения хрян и уасабито. Защо пикантните храни се усещат "горещи" Тези химикали дразнят слузните мембрани на тялото, вътрешната обвивка на някои органи и телесни кухини, като стомаха, белите дробове, устата, очите и ноздрите. Реакцията на дразнене се предизвиква от химикала, който се захваща върху определени рецептори в мембраната, които се стимулират от болка и топлина. В случая на капсаицина, това е рецепторът TRPV1. Тялото и мозъкът са принудени да вярват, че са под заплаха, което инструктира мембраните да изпомпват повече слуз, за да отмият чуждото тяло. И така започваме да отделяме слюнка, очите ни се напълват, а носът започва да тече, пише lifestyle.bg. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Анкета