
ЗАРЕЖДАНЕ...
Хората, които пропускат закуска, изпитват дефицит на калций, желязо, витамин А, В1, В2 и В3 | ||||||
| ||||||
В тази статия ще разгледаме фактите дали пропускането на закуска наистина е вредно за здравето или не. Доказателства в подкрепа на закуската Според систематичен преглед от 2021 г. на 14 наблюдателни проучвания, хората, които закусват всеки ден в седмицата, са с намален риск от няколко заболявания. Болестите включват сърдечни заболявания, диабет, затлъстяване, хипертония и високи нива на LDL (лош холестерол). Въпреки това, анализ на данни за до 30 000 северноамериканци предполага, че хората, които пропускат закуската, може да изпитат дефицит на няколко хранителни вещества, включително фолат, калций, желязо, витамин А, витамини В1, В2, В3 и други. Проучване, публикувано през 2017 г., което включва 18 участници, страдащи от диабет тип 2, и 18 здрави хора откриват, че пропускането на закуска причинява сериозни смущения в циркадните ритми и в двете групи. Тези, които пропуснаха закуската, се сблъскаха с повишаване на нивата на кръвната захар след хранене. Авторите на изследването споменават, че закуската е от съществено значение за балансиране на нашия циркаден ритъм. Защо закуската е важна? Започнете деня си със здравословна, питателна храна, която включва яйца, овесени ядки, горски плодове, пълнозърнест тост, семена от чиа, ядки и др. Изследванията показват, че закуската може да не се счита за най-важното хранене за деня, но все пак е важно. Помага ви да получите максималната храна, от която тялото ви се нуждае, пише jang.com.pk. |
За контакти:
тел.: 0700 45 024
novini@sofia24.bg