
ЗАРЕЖДАНЕ...
Хитът този Великден - черни козунаци | ||||||
| ||||||
В "Бейкър Стрийт Занаятчийска пекарна", между топлината на фурните и пухкавата текстура на тестото, традицията се преплита с модерния дух — и резултатът е неустоим: черни като нощта козунаци с активен въглен, които не просто изненадват, а ни карат да останем без думи. Срещаме се с човека зад тази смела идея — Любомир Джеков, управител на пекарната, който ни кани да надникнем в неговия свят, където страстта и въображението променят вкуса на традицията. Заради предстоящите великденски празници, най-актуалният продукт, предлаган от малката русенска пекарна, е козунакът с квас. През последните дни персоналът работи на пълни обороти, защото поръчките за козунаци с квас и активен въглен буквално "валят“. Макар нетрадиционният продукт да се предлага от 2 години в пекарната, истинският бум идва сега, когато хората започват да се интересуват повече от технологията по приготвяне и съставките в него. Как се заражда идеята за козунак с активен въглен Любомир ни разказва, че идеята за козунаци и продукти с активен въглен се зародила от социалните мрежи, където наблюдава как пекарни от различни краища на света влагат от черния прах в своите печива. Споделя ни, че от 2018 г. започват да предлагат хляб с квас и активен въглен като постоянен продукт в асортимента, правили са също и кроасани, еклери и питки за бургери с нестандартния цвят. Активният въглен се слага в самото начало на замесването под формата на прах, като конкретният продукт, който използват в пекарната, е купен и внесен от Нидерландия. Какъв е вкусът на "черните“ козунаци“ "Козунаците с активен въглен нямат различен вкус от традиционните. Ако човек не вижда, няма да направи никаква разлика“, категоричен е Любомир. В момента пекарната е засипана от поръчки за Великден, като 90% от тях са предимно за козунаци с активен въглен, както и за хляб със същата съставка. За по-малко от 2 дни събират над 100 поръчки за продукти с активен въглен, като това не включва останалите продукти, предлагани от пекарната. "От нашия опит и наблюдение до момента мога да кажа, че хората са склонни да опитват нови неща, както по-младите, така и по-възрастните поколения, и мъже, и жени. Разбира се, че процентовото съотношение все още е по-голямо за традиционните неща, но и интересът към новите лека-полека расте“. Какво съдържа, полезен ли е и колко струва Козунаците с активен въглен се приготвят с квас и са с абсолютно натурални продукти – краве масло, слънчогледово олио, високомаслено прясно мляко, кокоши яйца, споделя ни още управителят. Бяхме любопитни да разберем и дали активният въглен има някакви положителни ползи за здравето и организма. "Не сме медицински лица и не се обвързваме с подобни твърдения, но наши клиенти, които имат проблеми с метаболизма и са консумирали от наш продукт с активен въглен, казват, че веднага забелязват положителен ефект и според мен това е полза за организма. Това го казвам с уговорката, че ако проблемът е сериозен, човек трябва да потърси лекар. Не се стремим да го налагаме като здравословен продукт, а като истински и занаятчийски.“ "Когато хората видят за първи път продукт с активен въглен или се очароват, или се стряскат. Хората, които обичат нестандартни неща, винаги се радват и с удоволствие приемат и купуват този продукт.“ Цената, на която пекарната предлага козунака с активен въглен, е 10 лв. за 320-340 г изпечен продукт, пише Ladyzone. |
Още по темата: | общо новини по темата: 83 | ||||||||||||
| |||||||||||||
предишна страница [ 1/14 ] следващата страница |
За контакти:
тел.: 0700 45 024
novini@sofia24.bg