ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Гастроентеролог: Внимавайте с консумацията на диня! Може да увеличи натоварването на черния дроб
Автор: Екип Sofia24.bg 17:08 / 12.08.2024Коментари (0)1200
©
Гастроентерологът д-р Евгения Мелникова споделя, че в някои случаи динята може да се окаже вредна за тялото.

Влияние на динята върху черния дроб

Доктор Мелникова отбелязва, че по-специално, порция диня от повече от 200 грама (на ден) може да повлияе негативно на благосъстоянието на хора с високо съдържание на калий в кръвта - те могат да получат сърдечна аритмия. В допълнение нейната консумация може да увеличи натоварването на черния дроб.

"Динята е източник на фруктоза, която натоварва много черния дроб. В края на краищата черният дроб обработва този бърз въглехидрат. Затова внимавайте с консумацията на сладки плодове, ако имате заболявания на този орган", съветва лекарят .

Д-р Мелникова обръща внимание на факта, че динята също съдържа много глюкоза, която бързо се усвоява от тялото. В резултат на това се получава бързо повишаване на захарта в кръвта на човек, което води до повишено освобождаване на инсулин. Такава промяна в състоянието на тялото е изпълнена с активиране на отлагането на мазнини, което е особено опасно, ако вече имате наднормено телесно тегло, преддиабет и захарен диабет.

Лекарят добавя, че при консумация на диня има риск от поглъщане на токсични вещества, използвани за подхранване на плодовете по време на растежа им. 

"За да могат плодовете бързо да наддават на тегло и да узреят, те се подхранват предимно с азотни торове - нитрати, които сами по себе си са нискотоксични. Но когато попаднат в микрофлората на стомашно-чревния тракт, те се превръщат във вредни нитрити, които нарушават транспортната функция на кръвта, което впоследствие може да доведе до хипоксия и недостиг на кислород в тъканите", предупреждава експертът, пишат от Zdrave.to.

Полезни свойства на динята

Динята съдържа витамини от група В, витамин С, калий, магнезий, желязо и фосфор, както и аминокиселини. Но полезните свойства на този плод не свършват дотук. Той е богат на ликопен, който намалява риска от рак и диабет.

"Динята е богата на ликопен. Червеният й цвят идва от този антиоксидант. Проучванията показват, че веществото помага за намаляване на риска от рак и диабет като част от здравословния начин на живот", споделя експертът.

Това вещество също така помага за намаляване на риска от инфаркти. Освен това пъпешите съдържат огромно количество цитрулин, който нормализира нивата на кръвното налягане. А естественият пигмент бета-криптоксантин предпазва ставите от възпаление. Има дори резултати от изследвания, които показват, че динята може да намали риска от развитие на ревматоиден артрит, допълва още специалистът.

Друго полезно вещество в този плод е витамин А, който е полезен за очите.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Подлезите в София
Катастрофи в София
Формула 3 сезон 2024
51-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията